Af Redaktionen

”Du skal ha’ sjælen med – et fotografisk digt” er titlen på en helt særlig jubilæumsudstilling, som 7-kanten præsenterer i samarbejde med Varde Kunstforening og Vardemuseerne.

Varde Kunstforenings udstillingssal i Museum Frello fyldes af fotografier, som fortæller 7-kanten, den vestjyske amatørscenes historie gennem modeller, der er klædt i foreningens mange spektakulære kostumer gennem årene. Modellerne har alle tilknytning til 7-kanten, og man møder dem i mandshøjde. Fotostaterne måler nemlig 1 x 2 meter.

– Udover billederne kan man også opleve en lydinstallation, hvor nogle af modellerne på flere sprog har indtalt vers af en salme, så det bliver en oplevelse for flere sanser, fortæller leder af systuen i 7-kanten, Agnethe Vestergård Pedersen, der har udvalgt kostumerne til udstillingen.

Agnethe Vestergård Pedersen leder 35 frivillige syersker, der sammen syr kostumer tre gange i ugen. Kostumerne udgør en indtægt for teaterforeningen, idet de – efter at have været anvendt i forestillingerne – udlejes i 7-kantens kostumeudlejning. Der designes også kostumer på bestilling til professionelle teatre rundt om i landet.

Titlerne på billederne i udstillingen har alle en skjult opfordring, som kan lægge op til diskussion for hele familien på tværs af generationer. Kan prinsesser godt være ældre damer? Ja, hvis de har sovet i 100 år, så kan de jo sagtens. Hvis man kigger nærmere på en ung dame i 50’er-kjole, træder hun ud af 50’erne ved at være en moderne kvinde, der er imod at barbere sine ben. Billederne skubber altså til beskueren og stiller spørgsmål til, hvad vi synes er normalt.

Vardemuseerne har i samarbejde med 7-kantens udstillingsudvalg fremstillet et gratis inspirationsmateriale til brug for skoler og børnehaver. Her stilles der spørgsmål til de enkelte billeder, som kan sætte fantasien og tankerne i gang.

Med de mange corona-restriktioner – ikke mindst forsamlingsforbuddet – har gode råd været dyre i forhold til afviklingen af ferniseringen. 7-kanten og Varde Kunstforening tog derfor kontakt til Varde sogns menighedsråd, der viste sig som en frelsende engel, idet man her fik tilsagn om at benytte Sct. Jacobi Kirke. Åbningstalen vil således finde sted i kirken, hvor der er siddepladser til ca. 100 deltagere, hvorefter publikum sendes afsted i hold til udstillingssalen i Museum Frello.

Faktaboks:

”Du skal ha’ sjælen med – et fotografisk digt” kan opleves fra fredag den 4. december 2020 til søndag den 17. januar 2021.

Udstillingen vises i Varde Kunstforenings udstillingssal på Museum Frello i Varde.

Der er fernisering med start i Sct. Jacobi Kirke fredag den 4. december kl. 15-17.

.