Af Lene Memborg   Foto: Christina Simonia Straarup og Privat

Flere tusinde børn fra hele verden præsenterer idag den 9. oktober de 17 FN verdensmål på Kongens Nytorv, når outdoor-udstillingen Happy Xmas Trees åbner senere idag.

Børn fra hele verden er kommet til København for at være med i kunst og kultur-udstillingen Happy® Xmas Trees, der i år har de 17 FN Verdensmål, børn, klima og bæredygtig skovplantning som omdrejningspunkt.

Udstillingen er 30 specialdesignede juletræsskulpturer af glasfiber, der hver er 2 meter høje. Skoleklasser fra hele Danmark og internationale skoler fra Beijing, Mexico, London og Moskva som deltager i C40 Climate Summit har malet og dekoreret træerne, der skal stå i byen frem til jul.

Udstillingen starter på Kongens Nytorv, 9. oktober kl. 13.30, med åbningstale, og der vil være tusinder elever samlet til åbningen.

– Vi har i år valgt at sætte børnene i centrum af udstillingen, der tidligere har haft meget etablerede og kendte kunstnere i front. Vi har sammen med skolerne skabt et meget anderledes skoleprojekt, hvor kreativitet, kunst, samfund, uddannelse, samarbejde og skovplantning har motiveret eleverne til at skabe kunsten på deres sprog og gøre en positiv forskel, siger Mehdi Triki, der står bag Happy® Xmas Trees.

Men også på Esbjerg Torv vil man kunne opleve Happy® Xmas Trees, der er pyntet af elever fra Hjerting Skole, Bakke Skolen og Bryndum skolen.

Vi fik en snak med lærer Jane Rankenberg fra Bryndum Skole. – Jamen vi tilmeldte os før sommerferien men har nu samlet set brugt omkring 14 dage på at klargøre vores juletræ. De tre Esbjerg skoler der har klargjort et juletræ, fik hver et verdensmål som træet skal dekoreres ud fra – Bakkeskolen fik temaet Sundhed og Trivsel, Hjerting Skolen fik Stop fattigdom og på Bryndum Skolen fik vi Stop Sult. Her på skolen valgte vi at det var 4.-5. årgang der skulle stå for det, og vi havde så ugen inden en tema uge omkring bæredygtighed, og det gav eleverne et rigtig godt indblik inden de skulle igang med at pynte juletræet. De har så valgt at lave små statements, og det er tydeligt at de virkelig har gået op i det med liv og sjæl. I fredags da det var sidste dag, og vi bare skulle nå at blive færdige, var der flere af dem der simpelthen ringede hjem for at sige at de altså blev på skolen indtil de var færdige.

Nu åbner udstillingen så på Kongens Nytorv, men det er meningen at de tre esbjergensiske juletræer allerede vender retur til det vestjyske den 13 eller 14 oktober, og der arbejdes lige nu på at træerne kan udstilles enten foran Rådhuset eller måske på Torvet.

Der vil frem til jul komme til at stå 17 juletræer på Kongens Nytorv, mens resten vil komme til at stå i Odense bymidte og naturligvis i Esbjerg.

Juletræsskulpturerne vil under udstillingen blive solgt på auktion gennem Bruun Rasmussen Auktioner til fordel for bæredygtig skovplantning. Happy® Xmas Trees plantning af Jatropha træer er siden 2010 blevet til mere end 400.000 plantede træer. Projektet, der gør en afgørende forskel for miljøet og lokalbefolkningen, opererer typisk i Vestafrika herunder Mali.

Udstillingen i 2019 er iværksat af Happy® Xmas Trees i samarbejde med Verdensmålsskolen og Børn og Unge Formidlingen (BUF).

      Fakta:

  • Happy® Xmas Trees er et dansk koncept, der har eksisteret siden 2010, skabt for at glæde og gøre en positiv forskel lokalt og globalt.
  • Der er 30 skulpturer med i udstillingen. Hver skulptur er et 2 meter højt juletræ i glasfiber. Hver skole har fået et hvidt juletræ, som de har dekoreret ud fra de 17 verdensmål med hver deres Verdensmål.
  • Kendte kunstnere som Bjørn Nørgaard. Kristian Hornsleth, Jens Galschiot, Jakob Pihl, Stine Hvid og komikeren Thomas Hartmann og naturligvis vores egen Rene Holm har tidligere lavet et Happy® Xmas Tree
  • 3 skoler fra Esbjerg, 9 skoler fra Odense og 17 skoler fra København har deltaget i projektet.
  • Internationale C40 skoler fra Beijing, Mexico, London og Moskva deltager ligeledes.

Happy® Xmas Trees project har siden projektets start i 2010 resulteret i, at der er blevet plantet mere end 400.00 Jatropha træer i Vestafrika herunder Mali.

Træerne Co2 kompenserer og er godt for vores fælles klima og miljø. Fra nødderne på træerne kan de lokale producere biodiesel og sæbe og nøddeskallerne bruges til god organisk gødning til den tørre jord.

Samtidig giver Jatropha træet næring til den tørre jord omkring træet, så de lokale også kan plante mad- afgrøder hvilket giver grundlag for en bedre levevilkår for lokalbefolkningen i et af verdens fattigste lande.

 

[smartslider3 slider=35]