Af Lene Memborg 

Internettet er for børn i dag medfødt; samt dets uvished, for det er der masser af.

Dit barn kommer før eller siden i kontakt med både bekendte og fremmede gennem internettet, og hver især kan være ondsindede. Derfor er det vigtigt at du som forældre er rustet til at hjælpe dit barn ind i denne verden, sådan at det trygt kan navigere videre på egen hånd.

Hvem kan dit barn møde på internettet?

Som udgangspunkt hvem som helst. Derfor er det vigtigt at være kritisk overfor de fremmede man møder, og ikke eftergive deres intentioner. Lær dit barn at sætte spørgsmålstegn – internettet er en rå repræsentation af verden i alle dens afskygninger. Og børn kan udvise naivitet. Men bare rolig, typisk mødes kun de typer der opsøges. Ofte oplever børn, at i forskellige multiplayer spil vil der være mennesker, der er fyldt med vrede og frustration; husk det er dem der har et problem, og sluk for spillet når det bliver for meget. Dit barn kan blive offer.

Del aldrig passwords.

29% af 7. klasses elever har delt deres passwords med vennerne. Men pas på, det er ikke uhørt at selvom man stoler på hinanden opnås der adgang til ting man ikke burde. Husk, del dem aldrig med andre, skift dem ofte, og lad dem ikke ligge nedskrevne så andre kan aflæse.

Billeddeling

Mange børn oplever, at deres billeder bliver delt uden deres samtykke, netop fordi de bliver delt i et offentligt rum. Med de mange grimme sager der har været er det derfor ligeledes vigtigt, at dit barn lærer at respektere andre unge. Dels har der de sidste år været mange sager, med store omkostninger, for man er impliceret hvis man fx. deler enten meget private billeder eller decideret voldelige og makabre fotos. Derfor er der også faldet hårde domme overfor unge mennesker, der bare uden at tænke sig om har delt eller videresendt videoer eller fotos af andre unge mennesker. Derfor tag en god snak med dine børn, så de lærer at tænke sig om, inden de eventuelt deler noget med andre – for cyberspace har mange gråtoner.