Af Redaktionen

Fra fiskemelsfabrikker og røgovne, og videre til gastronomiens tinder. Restaurant Palægade hylder havets sølv i et nyt stort værk om sild, og museet tilbyder spændende aktiviteter for hele familien, når der lørdag den 14 september hylder silden. Men hvad siger esbjergenserne – er sild en værdig finere spise?

Fiskens Dag er anledningen til at rette blikket mod havets bidrag til gastronomien. Fra de mindre kendte fiskearter, til den vi alle kender silden! De fleste har smagt en sild, typisk marineret i eddike, vand og sukker eller måske i den røget udgave i forbindelse med et besøg på solskinsøen Bornholm. Men den lille sølvfarvede fisk startede sin historie på Esbjerg havn som fisk der blev landet i store mængder og blev omdannet til fiskemel. Det gør man desværre ikke længere, og nu på lørdag den 14. september fremstilles den som den fineste gastronomi, for et bredt panel af Esbjergensere.

Kan en kjøwenhavner lære en vestjyde noget om sild?
Det er Bettina Madsen, souschef på Restaurant Palægade, der ankommer til Fiskeri- og Søfartsmuseet lørdag d. 14. september, for at servere sildeanretninger for panelet af esbjergensere – et panel som vi skal se om godkender silden som en finere spise. Panelet består af både unge og gamle, fiskeelskere og de tvivlende. Fra sildefiskere til madnørder og børnefamilier.

Dagen igennem vil der være fokus på både sildens biologi og den kultur- og erhvervshistorie der knyttede sig sildefiskeriet i Esbjerg samt til sildefiskeriet i dag. Derudover vil der være gratis smagsprøver på sild, ligesom café MS Smag har frokosttilbud med sild for hele familien. Begge steder må vores gæster selv i køkkenet, når de skal vælge tilbehør og anrette deres egen sild!

Appetit på forandring
På Fiskeri- og Søfartsmuseet bestræber vi os hele tiden på at træffe bæredygtige valg når det kommer til fisk og skaldyr, og danskfangede sild er et godt eksempel på dette, men også mindre kendte fiskearter og skaldyr er noget som vi fremover vil arbejde med i vores køkken. Som museets køkkenchef Ole Sepstrup Olesen udtrykker det ”Når danskerne selv køber fisk er det typisk torsk, rødspætte og laks der finder vej til indkøbskurven. Det mener jeg vi på Fiskeri- og Søfartsmuseet skal forsøge at ændre på, ved at inspirere og motivere til at afprøve mindre kendte fiskearter. Det vil samtidig bidrage til mere bæredygtig brug af havets fiskeressourcer.”

Aktiviteter – Fiskens Dag 2019

10.00-17.00 Konkurrence – gæt fiskerens redskab

Vi har udstillet forskellige redskaber brugt gennem tiderne i forbindelse med fiskeri. Kan du gætte hvad de forskellige redskaber har været brugt til? Konkurrencefolderen udleveres i Informationen

10.00-14.30 Lav din egen kvotekongekrone

Lav din egen kvotekongekrone sammen med Danmarks Pelagiske Producentorganisation.

14.15 Kåres den flotteste kvote- kongekrone

10.15-10.45 Pynt din sild a la Palægade

Pynt din sildesmagsprøve a la Palægade, mens du hører om Restaurant Palægades nye kogebog ”Sild a la Palægade”.

11.00-11.15 Sælfodring

Se sælerne blive fodret og trænet, og hør hvorfor de rigtig godt kan lide sild

11.30-11.55 Kend din sild

Mens du dissekerer en sild, kan du blive klogere på dens biologi og levevis

11.30-16.00 Pep din fisk op

Køb et stykke bagt fisk i MS Smag. Anret og smag din fisk til med dit favorittilbehør. Tag et foto af din fisk og post det på Instagram. Den mest kreative anretning vinder et årskort til museet.

11.30-16.00 Frokost i MS Smag

Køb en frokostplatte med sild a la Palægade

12.00-13.00 Sild a la Palægade

Følg med når Restaurant Palægade tilbereder sild til det vestjyske dommerpanel.

13.00-13.30 Kan københavneren lære vestjyden at spise sild på nye måder?

Den Københavnske Restaurant Palægade har lavet bogen ”Sild a la Palægade” med 100 smukt illustrerede sildeopskrifter. Den københavnske kok serverer sild på nye måder til det vestjyske dommerpanel.

14.00-14.30 Rundvisning i Saltvandsakvariet

Rundvisningen i akvariet med fokus på spisefisk og fangstmetoder

11.00-11.15 Sælfodring

Se sælerne blive fodret og trænet, og hør hvorfor de rigtig godt kan lide sild

15.00-15.30 Pynt din fisk a la Palægade