Af Redaktionen    Foto: Maja Nydal

 

Det landsdækkende kunstprojekt 100% FREMMED? Viser et opdateret portræt af Danmark, og fra den 20. september til den 9. oktober flytter udstillingen ind i Esbjerg, hvor byens borgere blive klogere på historien for 110 danskere, som er kommet til landet som flygtninge. De ti lokale portrætter, der er en del af udstillingen, er lavet i samarbejde med Marineforeningen, så både steder og mennesker tager afsæt i historien om Esbjerg som søfartsby. Gæsterne kan blandt andet blive klogere på Sawsan Gharib Dalls historie som tidligere flygtning.

 

I løbet af 2018 og 2019 rejser kunstprojektet 100 % FREMMED? rundt til 20 danske byer med 100 portrætter af tidligere flygtninge, som har fået asyl i Danmark. I hver by bliver udstillingen udvidet med 10 portrætter af lokale tidligere flygtninge. I Esbjerg kan byens borgere besøge udstillingen på plænen foran Huset ved siden af Hovedbiblioteket fra den 20. september kl. 16.15

Statistisk repræsenterer 100 % FREMMED? de 161.000 mennesker, som i de seneste 60 år har fået asyl i Danmark. For hver person indeholder udstillingen fotoportrætter og interviews med personlige historier, og i Esbjerg kan udstillingens publikum desuden komme tættere på Esbjergs ti største flygtningegrupper, som de ti lokale portrætter tegner et billede af.

 

Bag kunstprojektet står Metropolis – Københavns Internationale Teater, og udstillingen kommer til Esbjerg i et samarbejde med Esbjerg Kommune. De lokale skoleelever får mulighed for at møde en række af de tidligere flygtninge i et spændende skoleforløb.

 

Ifølge formanden for Kultur & Fritidsudvalget, May-Britt Andrea Andersen, fungerer 100 % FREMMED? som et talerør for en gruppe af mennesker, hvis historie og skæbne de færreste kender til.

Danmarksturnéen er støttet af Nordea-fonden, og i Esbjerg er der fernisering på 100 % FREMMED? fredag den 20. september kl. 16.15 på plænen foran Huset ved Hovedbiblioteket.