[smartslider3 slider=23]

Fotos: Sydvestjysk Sygehus 

Af Lene Memborg

Mange måneders intens planlægning kulminerede i weekenden, hvor “heliporten” blev løftet på plads på toppen af sygehuset.

Det var et spektakulært syn med to af Danmarks største kraner og en “disk” på knap 105 ton – og 28,6 meter i diameter. Løftet foregik som planlagt og i løbet af de kommende måneder gøres heliporten færdig, så den kan tages i brug i løbet af foråret 2020.

– Det er ikke nogen hemmelighed, at vi har været ret spændte på løftet, siger Morten Fuglsig Lauridsen, projektleder for sygehusbyggeriet på Sydvestjysk Sygehus. – Vi har forberedt løftet i månedsvis og samarbejdet med et firma, der har prøvet den slags før, og vi har konsulteret rådgivere og arbejdstilsynet for at gøre det så sikkert som muligt, fortæller han.

Tunge ton på toppen

Løftene er foregået langsomt og kontrolleret med to store, stærke gps-styrede kraner på hhv. 500 ton og 750 ton. Og nu står heliporten boltet sikkert fast på toppen af sygehuset.

Totalt vejer bundkonstruktionen 57 ton, topkonstruktionen – selve platformen – vejer 105 ton og har en diameter på 28,6 meter plus næsten to meters faldsikring hele vejen rundt om.

– Under løftene ryddede vi de sengestuer, der var tættest på glasfacaderne af sikkerhedsmæssige årsager, ligesom der heller ikke var nogle mennesker i kantinen på 5. etage, siger Morten Fuglsig Lauridsen og fortsætter – Vi har gjort, hvad vi kunne, for at minimere gener og naturligvis maksimere sikkerhed, og jeg må rose samarbejdet med personalet på sygehuset, der har hjulpet med at flytte patienterne og i det hele taget fået det til at lykkes.

Stærkt samarbejde

Et så stort projekt som løft af de forskellige dele til heliporten har naturligvis været planlagt ned til mindste detalje. Alligevel er man afhængig af omstændigheder, som man ikke kan kontrollere.

– Vi har været helt afhængige af vejr og vind og en række andre faktorer, for det siger sig selv, at det ikke må blæse ret meget, når man arbejder i højden med så store emner, siger Morten Fuglsig Lauridsen.

I løbet af de kommende måneder, bliver heliporten færdig gjort, herefter står det på træning for sygehusets personale i brugen af den.

Hvis alt går som planlagt forventes det, at heliporten tages i brug i begyndelsen af marts 2020.

 

Fakta

  • Region Syddanmark forventer omkring 90 årlige landinger
  • Heliporten bliver 28,6 m i diameter – 32 m inklusiv faldsikring
  • Passer til lægehelikoptere af typen EC135, EC 145 og EC155 samt forsvarets EH101
  • Det samlede budget for den nye heliport er på godt 27 millioner kroner, som er finansieret med støtte fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, der har givet et gavebrev på 10 mio. kr.