Af Redaktionen
For ti år siden var det ikke noget problem. Der kunne du kværne bajere hele dagen, knalde brikker i to timer og være frisk som en havørn dagen efter.
Men nu. Nu ligger du på sofaen. Klokken er 15, og du har ligget her hele dagen. Dit hoved vejer det samme som den kummefryser, du lige har hevet en pose frosne ærter op af og lagt på din dunkende pande.
Ja, det er ikke nemt at blive ældre. Tømmermændene er meget værre end de plejede, fortæller du dig selv. Men forholder det sig rent faktisk sådan?
Først og fremmest er tømmermænd i virkeligheden ikke særlig velstuderede. Det kan undre, da de fleste nok har oplevet fænomenet, men som Janne Schurmann Tolstrup, der er professor på Forskningsafdelingen for sundhed og sygelighed i befolkningen på SDU, og som faktisk har udgivet forskning omkring, hvordan unge og ældre oplever deres tømmermænd. siger, så:
»…hænger det nok sammen med, at det er 100 procent selvforskyldt og går forholdsvist hurtigt over.«
Godt ord igen. Men vi vil nu stadig gerne vide det. Bliver tømmermænd værre med alderen?
»Det er ikke noget, vi finder i litteraturen, og i vores eget studie fik vi faktisk det modsatte svar. Unge fik værre tømmermænd end ældre.«
I studiet med 51.645 danske mænd og kvinder svarede de ældste generelt, at de havde sjældnere og mildere tømmermænd efter en aften, hvor de havde drukket mere end fem genstande.
Symptomerne i studiet blev blandt andet defineret som:
- Hovedpine
- Svimmelhed
- Tørst
- Udmattelse
- Kvalme
- Hjertebanken
Havde man fire eller flere symptomer, talte det som tømmermænd.
Og her havde de yngste deltagere mellem 18-29 år faktisk flest tømmermænd, mens de ældste på over 60 år havde færrest. Samtidig havde de unge også de værste tømmermænd, mens de ældre havde de mildeste.
»Det er de to aldersgrupper, der drikker mest. Men man kan nok godt sige, at de ældre ikke gør det med samme intensitet med beer bongs og shots,« siger Janne Schurmann Tolstrup.
Ifølge Janne Schurmann Tolstrup og Richard Stephens, britiske lektor i psykologi, kan der være flere årsager til, at de ældre i studiet ikke oplever lige så mange tømmermænd, som de unge.
»Det kan jo være, man på et tidspunkt opdager, at rødvin er det, der giver de værste tømmermænd på én selv, og så stopper man med at drikke det,« siger Janne Schurmann Tolstrup.
Hvis det er rigtigt, får gruppen af ældre som helhed færre tømmermænd i studiet, mens den enkelte ældre, som vælger at slå sig løs på rødvinsflasken, stadig vil opleve de slemme tømmermænd.
Det kan ganske enkelt også være, at studiets forsøgsgrupper ikke er helt fair fordelt.
»Måske skyldes det simpelthen, at de personer, der får de værste tømmermænd, på et tidspunkt stopper med at drikke og derfor ikke er repræsenteret i de ældre aldersgrupper,« siger hun.