Af Redaktionen

For anden gang i træk har Danmark fået en FN-førsteplads i digitalisering.

Selvom de fleste nok kan nikke genkendende til de frustrationer det kan være for menig borger, at navigere rundt inde på Borger.dk for at finde ud af, hvor mange indefrosne feriepenge man har stående, så kunne det være meget værre, hvis man skal tro en ny FN-rapport.

Danmark iklæder sig nemlig førertrøjen, når det handler om offentlig digitalisering.

Det viser FN-rapporten E-Government Survey 2020, der udkommer hvert andet år, og som nu både i 2018 og 2020 har givet Danmark førstepladsen i offentlig digitalisering.

Målingen omfatter 193 lande og rangerer dem efter, hvor langt fremme de er med offentlig digitalisering. I 2018 rykkede Danmark fra niendepladsen til førstepladsen.

Det glæder naturligvis Rikke Hougaard Zeberg, der er direktør i Digitaliseringsstyrelsen.

Hun forklarer, at digitaliseringssuccesen primært skyldes, at de danske myndigheder er gode til at samarbejde på tværs om digitale løsninger.

– Det unikke i Danmark er, at vi kan lave løsninger i fællesskab mellem regioner, kommuner og staten. Mange andre lande kæmper med en meget siloopdelt offentlig sektor.

FN-rapporten roser Danmark for at have valgt en helhedsorienteret tilgang til offentlig digitalisering, hvor borgeren er i centrum, og hvor der samtidig er stort fokus på at få alle med. De danske systemer bliver anmeldt som brugervenlige, simple og med god sammenhæng mellem platforme.

I toppen af listen har Danmark følgeskab af lande som Sydkorea, Estland, Finland og Australien. Og flere af disse lande har Danmark et naturligt samarbejde med, hvor man deler erfaringer, slutter en tydelig tilfreds Rikke Hougaard Zeberg.