Af Sabina Schmidt

Nyt projekt, støttet af Innovationsfonden, skal gøre det muligt for dansk landbrug og tekstilindustri at producere bæredygtige tekstiler fra dansk dyrket hamp.

Dansk landbrug og tekstilindustri skal præsenteres for et færdigudviklet koncept til hvordan man praktisk producerer bæredygtige tekstiler fra hamp, dyrket i Danmark. Målet er at udvikle en metode, som strækker sig fra dyrkning, høst, forarbejdning og ekstraktion af fibre, spinding samt vævning og strikning af metervarer. Projektet er støttet af Innovationsfonden, og formålet er at gøre tekstiler af hamp til et bæredygtigt alternativ til tekstiler fra bomuld.

– Målet er at komme fra marken og frem til færdige tekstiler. Hamp har længe været kendt som en meget bæredygtig plante, som kan dyrkes næsten overalt med meget nøjsomme behov for gødning og vand, og dyrkes uden brug af pesticider, og kan uden problem dyrkes økologisk. Men hidtidige forsøg på at skabe en økonomisk forsvarlig og bæredygtig tekstilproduktion fra hamp er strandet på, at der er mange ukendte faktorer i hele værdikæden, siger projektlederen, seniorspecialist Bodil Engberg Pallesen, Teknologisk Institut.

Erstatte tekstiler fra fossil olie

En hampemark på en hektar kan erstatte mellem to og tre hektar dyrket bomuld takket være højere udbytte. Samtidig kræver et kg bomuld mellem 7.000 til 29.000 liter vand og dyrkning af bomuld er ansvarlig for 25% af verdens forbrug af pesticider. Hamp vil også i nogen grad kunne erstatte syntetiske tekstiler fremstillet af fossil olie.

Med projektet, Hemp4Tex, forventer forskerne at udvikle et særligt dyrkningskoncept inklusiv ny høstteknologi, som kan skåne hampestænglerne, ny forarbejdningskoncept til ekstraktion af fibre, hvori indgår behandling bl.a. med enzymer for at optimere spinding af fibre til garn og tekstiler. De færdige tekstiler skal i første omgang bruges som møbelstoffer og gardiner men også til nye tøjdesigns.

Stort potentiale
– Den globale produktion af tekstil påvirker miljøet negativt – både i form af et stort forbrug af vand og pesticider og kemikalier. Derfor er der et stort marked for at kunne levere en miljødokumenteret produktionsmetode, som omfatter hele værdikæden, siger Bodil Engberg Pallesen og tilføjer:

– Det økonomiske potentiale til modetøj og boligtekstiler udgør ca. 60 mia. DKK i Danmark på årsbasis (2018[1]) og på Europæisk plan næsten 100 gange mere. En markedsandel på 5% implementeret 4 år efter projektafslutning er et ambitiøst mål, og vil udgøre et stort økonomisk potentiale til gavn for hele værdikæden. Forbrugerne og tekstilbranchen efterlyser bæredygtige alternativer med metervarer i høj kvalitet, og med en transparent produktion, som ikke belaster miljøet. Dette er målet for Hemp4Tex, som vi ønsker at udvikle og dokumentere, siger Bodil Engberg Pallesen.

Fakta

Innovationsfondens investering: 10.194.519 DKK
Samlet budget: 14.915.965 DKK
Varighed: 4 år