Af Lene Memborg   Foto: Sikkerhedsstyrelsen

De populærere vandperler, der i løbet af kort tid, er blevet anbefalet på flere blogs og sociale medier som værende et sansemotoriske legetøj, har nu fået Sikkerhedsstyrelsen til at gå ud med en decideret advarsel.

For forældre til børn under tre år skal være varsomme med at lade deres børn lege med ting, der netop ikke er tiltænkt som legetøj, og som derfor kan blive slugt med store skader til følge. Advarslen retter sig særligt mod vandperler og magneter.

Sikkerhedsstyrelsen oplyser; -Vandperler er egentlig en pyntegenstand til blomsterdekorationer, men er blevet populære hos forældre, som bruger dem til at lave sansemotoriske lege med deres børn. Men Perlerne er ganske små i tør tilstand, men udvider sig voldsomt, når de lægges i blød i vand. Samtidig er de farvestrålende og kan ligne slik for mindre børn, som ofte kommer ting i munden.

Når perlerne er udvidede, kan børn blive kvalt i dem. Sluger et mindre barn perlerne, inden de er udvidede, vokser de til fuld størrelse i tarmen. Det kan i sidste ende være fatalt, understreger Sikkerhedsstyrelsen.

Desuden advares forældre mod at lade små børn lege med magneter.

-Hvis barnet sluger to eller flere magneter på forskellige tidspunkter, kan de ligge to forskellige steder i tarmen. Det betyder, at magneternes tiltrækningskraft i uheldige tilfælde gnider hul i tarmvæggen, siger Sikkerhedsstyrelsen.

Så hvis man har mistanke om, at ens barn har spist vandperler eller magneter, skal man straks søge læge, lyder det fra styrelsen.