Tekst og Foto:  Ebbe Salomonsen

To kvinder Anab Rage og Mai Eun Mee Holm Jensen har sat sig for at skabe en festival med henblik på at nedbryde fordomme, danne relationer og hylde mangfoldigheder, på Stengårdsvej i det østlige Esbjerg.

Stengårdsvej har været et belastet boligområde at bo i, et ghettoområde, men nu står de foran en større ændring af beboersammensætningen og mange initiativer for at forbedre forholdene, så man kan spore det positive. Nu skal nogle af blokkene rives ned, og der gennemføres en ændring af beboersammensætningen.

Et af initiativerne står Anab Rage og Mai Eun Mee Holm Jensen for. Ingen af de to kvinder har tidligere erfaring med store festivaler. De er begge socialrådgiver, Anab Rage 26 år er opvokset på Stengårdsvej. Mai Eun Mee Holm Jensen er 31 år og kommer fra Lille Darum, men flyttede til Esbjerg som 16-årig, da hun startede på Esbjerg Gymnasium, og det var her hun fik et stærkt tilhørsforhold til Stengårdsvej gennem bekendtskaber der sidenhen blev venskaber.

Da regeringens ghettoplan blev præsenteret i 2018, skabte den en del fordomme om Stengårdsvej. De fordomme har Esbjerg kommune sidenhen arbejdet med at nedbryde gennem ”6705 projektet”.

Det var dette projekt der førte til at Anab Rage sammen Mai Eun Mee Holm Jensen og nogle veninder mødes til en brainstorm hvor ideen til en festival blev skabt. – At planlægge en festival er langt fra vores hverdag og det hele skulle læres fra bunden nu er der skabt en festival i samarbejde med Tobakken, Esbjerg Kommune, Statens Kunst Fond og programmet er sammensat af de to kvinder i samarbejde med Sebastian Wolf fra Tobakken.

Sidste lørdag den 25. juni 2022 strømmede der unge og ældre til pladsen for at deltage i de fire workshops:  Rap-politics arrangere rap hemmeligheder og ideer til en god rap. Storyteller havde flere gode snakke med de unge om emner som de ikke tog med deres forældre, eksempler på emner: sårbarhed, narko, diskrimination og identitet igennem historiefortælling. Graffiti, Drop-in Basketball, Drop-in Streetdance og mal din Blok-Beat trøje. Et andet spændende tilbud var de mange forskellige eksotiske madretter og søde sager, fra boderne.  

Først på aftenen startede musikken med et program med der bød på idoler og fremadstormende talenter nu og i fremtiden. En overraskende og aktuel buket, som i den grad var med til at glæde det fremmødte og engageret publikum. Amina, Icekiid, Fouli, Jimilian, med flere. Der var Rapper, Hiphopper der gav en koncert de aldrig vil glemme på stengårdsvej.  

Ideen om at gennemfører en festival hvor aktiviteter kunne være med til at skabe relationer mellem mennesker var lykkes! Selvom festivalens primære målgruppe var de 15 og 25-årige var alle velkomne og sidst på eftermiddagen var mange forskellige aldersgrupper samlet på festpladsen og nød den sidste sol.

Nu skal der arbejdes på at finde en gruppe unge som vil være vise at der er resurser på Stengårdsvej og vil være med til at arrangere en ny festival næste år eller noget der kan være til glæde for mange.