Af Lene Memborg 

Risikoen for, at Storbritannien forlader EU uden en aftale 31. oktober, er steget gevaldigt, siden Boris Johnson overtog posten som premierminister. Flere fremtrædende Engelske strateger vurderer, at der nu er 60 procents sandsynlighed for at det bliver et hårdt og brutalt Brexit.! Pundet får igen tæsk på grund af usikkerheden og er nu dykket til den laveste kurs i næsten to år.

Helt gal i Storbritannien igen.

Pundet – der efterhånden afspejler barometeret for den politiske agenda og ikke mindst usikkerheden i Storbritannien – er styrtdykket og de røde advarselslamper signalerer, at de finansielle markeder har mistet tilliden til, at den britiske regering kan lede landet ud af EU på forsvarlig vis. Den seneste uge er valutaen faldet fra 8,37 kroner til 8,15 kroner, som er den laveste kurs siden september 2017.

For blot tre måneder siden kostede et pund næsten 8,80 kroner, så med tirsdagens kurs har det tabt over syv procent i værdi over for den danske krone. Hvilket er et kæmpe fald i valutaverdenen.

Den seneste uro kommer, efter at Brexit-fortaleren Boris Johnson i sidste uge overtog premierministerposten fra Theresa May, der gik af, da hendes skilsmisseaftale med EU blev nedstemt hele tre gange af parlamentet. Johnson har efterfølgende udnævnt ledende personer fra det konservative partis hårde Brexit fløj til vigtige nøgleposter i regeringen, hvilket har øget risikoen for, at Storbritannien forlader EU 31. oktober uden en aftale med Bruxelles om handel, flytrafik, uddannelse, medicin etc. Det scenarie frygtes at hive Storbritannien ned i en dyb recession og sendt chokbølger gennem de finansielle markeder.