Af Jan Poulsen
Sundhedsvæsenet holder stadig åbent, selvom der er restriktioner i andre dele af samfundet. Derfor: Hold fast i planlagte tider til for eksempel undersøgelser, behandlinger m.v. Kontakt altid lægen eller andre sundhedspersoner, når du har brug for det. Sådan lyder en fælles appel fra Danske Regioner, Danske Patienter og Sundhedsstyrelsen.
Sundhedsvæsenet har været igennem en omstilling siden foråret. Det gør, at hospitaler, praktiserende læger, fysioterapeuter og andre sundhedsområder i udgangspunktet fortsat er åbnet, selv om der lige nu er indlagt flere patienter med COVID-19, der har brug for medicinske og intensive sengepladser.
Mange planlagte undersøgelser og behandlinger må desværre udskydes, fordi der er mange patienter med COVID-19, men det er altid en sundhedsfaglig vurdering, hvilke behandlinger der kan udskydes, og hvilke der skal foretages nu. Når du møder op på hospitalet eller hos din praktiserende læge, vil der være stort fokus på at forebygge smitte med ny coronavirus, så du trygt kan komme.
– Det er vigtigt at gøre opmærksom på, at sundhedsvæsenet er åbent, og at det skal bruges, så man ikke for eksempel går i længere tid med ubehandlede sygdomme. Derfor skal du fortsat tage kontakt til din egen læge, hvis du oplever symptomer, hvor du normalt ville kontakte lægen. Det gælder både, hvis du oplever fysiske eller psykiske symptomer, siger vicedirektør Helene Probst i Sundhedsstyrelsen.
Det er også vigtigt at gå til planlagte eller indkaldte aftaler i andre dele af sundhedsvæsenet, herunder de forebyggende og sundhedsfremmende tiltag. Det betyder for eksempel, at man fortsat skal gå til tandplejen, få en forebyggende tandundersøgelse, og fortsætte behandlinger hos fysioterapeuten, fodterapeuten mv.
Personer med kroniske sygdomme skal også fastholde deres kontroller og tage kontakt til lægen, hvis de oplever ændringer. Hvis du ikke skal komme som planlagt, får du besked om det.
-Hvis du oplever forværring af din sygdom eller har spørgsmål til den, skal du kontakte din læge. Din læge kan viderehenvise dig til sygehuset, hvis der er brug for det, og de vil herefter vurdere, om du skal undersøges nu, eller det kan vente, siger Helene Probst.
Sundhedsstyrelsen er i gang med en informationsindsats med fokus på, at man skal huske at bruge sundhedsvæsenet.