Af Redaktionen   Foto: Bjarke Wahlqvist

Skoleskibet Georg Stage reserverer hver tiende plads til grønlandske elever, men skibet bliver beskåret på finansloven.

De sidste tre år har skoleskibet Georg Stage optaget 12 grønlandske elever om året men det vil den danske regeringen ændre på. I finanslovsforslaget for 2022 er der kun afsat penge til at skibet kan sejle ét togt, i stedet for som tidligere to.

Det betyder at antallet af elever bliver halveret til næste år, og der bliver derfor kun plads til seks grønlændere i stedet for 12.

-Det er frygteligt, for vi ved at Skoleskibet Georg Stage åbner mange muligheder for de unge mennesker siger direktør Asser Amdisen. -Vores elever er meget efterspurgte, især i fiskeriet og i Royal Arctic Line.

Den første grønlandske elever blev optaget på Skoleskibet Georg Stage i 1962, og siden 1964 har der været grønlændere på alle togter. I alt er over 350 grønlændere blevet uddannet ombord på Georg Stage.

Uddannelsen på skoleskibet er gratis for grønlændere, da den bliver betalt af den Lichtenbergske Fond i samarbejde med Selvstyret. De betaler også rejsen frem og tilbage mellem Grønland og Danmark. Uddannelsen er SU-berettiget.

Georg Stage er en tremastet fuldrigger fra 1934, der optager 60 dækselever på hvert togt. Stiftelsen har drevet skoleskib siden 1882.