Af Sabina Schmidt 

Det er den barske realitet for rigtige mange YouSee-abonnenter, i hvert fald sådan som landet ligger lige nu. I mandags udsendte YouSee en formel opsigelse af sin aftale med Discovery, der betyder, at YouSee-pakkerne fra nytår ikke længere indeholder 11 af Discoverys kanaler.

Dermed mister alle YouSees 1,2 million danske tv-kunder adgangen til Discoverys kanaler, såsom Kanal 5, 6’eren og Eurosport- og Discovery-kanalerne.

Netop Kanal 5 viser alle de danske herrelandsholds venskabs-og kvalifikationskampe til slutrunder. Discoverys kanaler viser desuden en tredjedel af alle superligakampe.

-Medmindre parterne finder en mindelig løsning betyder det, at over en million danskere får sværere adgang til at se fodboldlandsholdet allerede fra 1. januar. Vi er meget ærgerlig og forundrede over, at det her skal være resultatet af, hvad der ligner en forhandlingskrig mellem to tv-aktører, siger Jakob Høyer, der er kommunikations chef i DBU. Og han fortsætter -Selvom parterne fortsat kan nå at forhandle en kontrakt på plads indtil nytår, tyder alt på, at der skal ske noget drastisk for at finde en løsning på problemet, og det ærgre Jakob Høyer. -Vi håber stadig, der kan gøres noget, for jeg synes, at det er en fuldstændig håbløs situation, YouSee bringer seerne i, fodboldlandsholdet er noget af det mest folkekære og stadigvæk noget af det, der kan binde hele nationen sammen, siger han.

Hele essensen i konflikten er, at YouSee fra nytår vil placere samtlige af Discoverys kanaler i en ‘Bland Selv’-pakke, hvilket betyder, at de ikke automatisk er en del af YouSees pakker, sådan som tilfældet er nu.

Men det vil Discovery ikke være med til, da det potentielt betyder en katastrofe for Discovery forlyder det. I dag er Kanal 5 en del af grundpakken, som når ud til 1,2 millioner danske husstande. Det tal vil sikkert falde, hvis YouSees kunder fremover aktivt skal tilvælge kanalen.

Men ifølge YouSee-direktør Jacob Mortensen er der en god grund til, at YouSee ikke længere vil inkludere Kanal 5 i deres grundpakke.

-Hverken Discovery eller YouSee skal diktere, hvad danskerne skal se. Brugerne ønsker mere valgfrihed, og det er et vilkår, vi som tv-udbydere skal imødekomme, siger YouSees direktør Jacob Mortensen. Han begrunder desuden beslutningen med, at andre tv-selskabers kanaler også ligger i ‘Bland Selv’-universet, og at Discoverys kanaler hører hjemme dér.

Om det skyldes en ændret adfærd blandt tv-seerne, for nogle af de kanaler, der tidligere havde mange seere, bliver i dag set mindre, lyder det fra YouSee der forklarer, at Kanal 5 er en af disse.

Hos Discovery kan man kun ryste på hovedet af den udmelding, her er overbevisningen, at YouSee gør alt for at fryse Discovery ude og presse dem ud af markedet.

Om det virkelig er YouSees ambition at give kunderne større valgfrihed? Det vides ikke, men at det lige præcis er Discoverys 11 kanaler der skal fjernes er måske ikke tilfældigt.

TV-konflikten viser sig ved en usædvanlig aggressiv og krigerisk retorik fra parterne i medierne, og det ærgrer cheføkonom ved Forbrugerrådet Tænk, Martin Salamon. -Jeg synes, at det er helt forkert at tage forbrugerne med ind og gøre dem til gidsler i en kamp, slutter han.

Kilder: YouSee, Discoverys og Forbrugerrådet Tænk