Af Redaktionen Fotos Lars Svankjær

9-årige Theodor studerer et kranie. Han kigger på øjenhulerne og på det hul, som rygsøjlen sidder fast i. Rører med fingrene og søger efter ledetråde, der kan afsløre, hvilket dyr han kigger på.

”Tror du, at det er en abe?” spørger han sin sidemakker, der ligesom han selv har fået en hvid kittel på i dagens anledning. ”Måske? Var det ikke noget med, at deres øjne peger fremad?” svarer pigen. Han lærte hende at kende, sidst de var i Videnskabsklub. Rundt om dem summer gymnasieelever, der griner og pjatter med børnene. De ældre elever har meldt sig frivilligt som mentorer for de yngre børn.

Det er tredje dag i et forløb på i alt 7 uger, hvor børnene går til videnskab efter skole, og tidligere har de blandt andet lært om DNA og stamtræer. Samtidig har de lært hinanden at kende – det er nemlig børn fra alle mulige skoler, der selv har meldt sig til at gå til videnskab i fritiden, ligesom man kan gå til fodbold eller spejder.

Det er netop en af de helt store styrker ved Videnskabsklubbens tilbud, fortæller direktør Rikke Schmidt Kjærgaard.

-I Videnskabsklubben skal man ikke kunne eller være noget særligt for at være med. Det er et tilbud for alle nysgerrige børn, der har lyst til at prøve kræfter med en sjov og anderledes fritidsaktivitet. Vi skaber positive og inkluderende fællesskaber for børn og unge, hvor de får mulighed for at udvikle deres selvopfattelse, identitet og sociale kompetencer. Uden konkurrence eller karakterer, siger hun.

Den psykiske mistrivsel blandt børn og unge er steget over en årrække, og ifølge blandt andre Børns Vilkår og BUPL, er svaret blandt andet at sørge for, at børnene indgår i positive fællesskaber. For selvom det er det enkelte barn eller den unge, der oplever at have ondt i livet, findes en stor del af løsningen i fællesskaberne. Det mærker man også i Videnskabsklubben.

-Der er ekstremt stor efterspørgsel på vores tilbud, og vi har lange ventelister mange steder i landet. Der er virkelig mange børn, der har behov for at blive grebet og inkluderet i interessefællesskaber som vores, der ligger ud over skolen, siger Rikke Schmidt Kjærgaard.

Videnskabsklubbens tilbud er gratis, og forløbene kører fra uge 43 til 49 i samarbejde med lokale gymnasier, der stiller lokaler og frivillige elever til rådighed.

Lokal info:
Holdene i Esbjerg afholdes på følgende datoer, tidspunkter og lokationer:

  • Esbjerg Gymnasium, opstart torsdag 27. oktober kl. 15.30-17.00 og alle torsdage derefter

Det er muligt at besøge et hold efter aftale med kommunikationsansvarlig Charlotte Price Hoffmann. Alle børns forældre har givet tilladelse til, at der bliver taget billeder og optaget video/lyd af dem.

Fakta om Videnskabsklubben:
Videnskabsklubben er en non profit-organisation, der arbejder for at fremme børn og unges forhold til naturvidenskab, og er finansielt støttet af blandt andre Novo Nordisk Fonden.

I 2022 udbydes der 66 klubber i 30 danske byer, hvilket svarer til omkring 1.100 børn og unge.