Af Redaktionen

Uddannelse er afgørende, når det handler om at bryde den negative sociale arv. Derfor har Dansk Folkehjælp valgt at sætte tidligt ind og understøtte børn af fattige familier med det helt nye initiativ: Skolestarthjælp. Projektet bidrager til, at alle børn, uanset familiens indkomst, får en ligeværdig start på deres fremtidige skole- og uddannelsesliv. 500 børn har modtaget deres Skolestart-hjælpepakke fra Dansk Folkehjælp i juli 2020.

Hver sommer starter 65.000 børn i skole. Første skoledag er spændende for de fleste børn, men for fattige familier i Danmark kan denne dag medføre en følelse af utilstrækkelighed og fortvivlelse. De har ganske simpelt ikke økonomi til at indkøbe de fornødenheder, som første skoledag kræver. Med Dansk Folkehjælps Skolestartshjælp modtager familierne en hjælpepakke med bl.a. skoletaske, penalhus, madkasse, drikkedunk, digitale læringsmidler og andre nødvendige remedier, så også børn fra fattige familier i Danmark kan møde op på første skoledag på samme vilkår som deres klassekammerater.

Uddannelse er vejen frem
Dansk Folkehjælp søsætter Skolestarthjælp for at give børn af fattige familier en chance for at bryde den negative sociale arv og ikke selv ende i fattigdom. Uddannelse og en positiv tilgang til læring er altafgørende for at give netop denne gruppe børn de bedste muligheder for en positiv oplevelse på den første dag i deres skole- og uddannelsesforløb. Klaus Nørlem, generalsekretær hos Dansk Folkehjælp, fortæller:

-Skolestartshjælp skal hjælpe Danmarks fattigste og de mest udsatte børn med at få en værdig start på deres skoleliv og uddannelse gennem en succesfuld første skoledag. Det handler om at sætte ind tidligt, hvis børnene skal have en oprigtig chance, og det gør vi her. De fleste af de familier, der ansøger om støtte hos Dansk Folkehjælp, kategoriseres som langtidsfattige.
I Danmark er man langtidsfattig, hvis man har været afhængig af overførelsesindkomst i mere end tre år. Hos Dansk Folkehjælp ser vi ofte familier, der har været afhængige af overførselsindkomster i 10 år eller mere, og én af konsekvenserne ved langtidsfattigdom er ofte, at børnene også ender som langtidsfattige. Det skal vi have gjort op med, konstaterer Klaus Nørlem.

Første organisation der tilbyder hjælp til skolestart
Dansk Folkehjælp er den første organisation, der tilbyder Skolestarthjælp til fattige familier i Danmark, og behovet har vist sig at være omfattende. I år, som er første gang organisationen har gjort det muligt at søge Skolestarthjælp, har i alt 1286 familier ansøgt om hjælpepakken. Organisationen har dog kun økonomi til at tilgodese 500 af ansøgerne.

For at modtage hjælp fra Dansk Folkehjælp skal ansøgeren være enlig forsøger på overførselsindkomst med hjemmeboende børn under 18 år.

  • I år er første gang Dansk Folkehjælp tilbyder Skolestartshjælp. Dansk Folkehjælp er den første organisation i Danmark, der tilbyder hjælp til første skoledag
  • 500 familier modtager Skolestartshjælp i 2020
  • I alt har 1286 familier søgt
  • Ansøgertallene fordeler sig på regionerne således:
  • Nordjylland: 111 ansøgere. Midtjylland: 261 ansøgere. Syddanmark: 309 ansøgere. København: 377 ansøgere. Sjælland: 228 ansøgere.
  • Familierne modtager en pakke til en værdi af 1500,-
  • Pakken består af en skoletaske, penalhus, madpakke, drikkedunk, let-læse bøger og opgavehæfter samt første skoledagstøj og en tablet.
  • Skolestarthjælp er iværksat med støttet fra Ole Kirk’s Fond, REMA 1000, Elgiganten og GoGift.