Af Redaktionen   Foto: Esbjerg Kommune

På Esbjerg Havn har europæiske regeringsledere, energiministre og EU-Kommissionens formand netop skrevet under på Esbjerg-erklæringen, der sætter en sikker grøn retning for Europa. Som Danmarks EnergiMetropol er Esbjerg klar til at spille ind i den bæredygtige udvikling med alle sine grønne kompetencer.

Esbjerg lægger navn til en ny europæisk erklæring, der skruer markant op for de fælles ambitioner om at udbygge den grønne energi på havet. Ved Nordsø Topmødet med Danmarks statsminister som vært skrev regeringsledere, energiministre fra Danmark, Tyskland, Belgien og Holland sammen med EU-Kommissionens formand onsdag aften under på Esbjerg-erklæringen og samlede sig i et grønt europæisk lederskab.

At Esbjerg er lykkedes med at omstille sig fra sort til grøn energi og indtage en nøgleposition i den bæredygtige udvikling stod klart på topmødet. Med havvind som det centrale tema havde de europæiske toppolitikere og ledende erhvervsfolk sat hinanden stævne helt inde i vindindustriens maskinrum hos Vestas, Siemens Gamesa og Ørsted på Esbjerg Havn. Her blev de præsenteret for den grønne energis betydning og perspektiver for havnebyen, der i dag har status som Danmarks EnergiMetropol og også er det danske medlem i sammenslutningen af verdens førende energibyer.

Netop den udvikling for Europa sætter Esbjerg-erklæringen for alvor fart på, og konkret er der enighed om, at kapaciteten på havvind i Nordsøen skal øges med 150 GW ekstra senest i 2050. Det er mere end halvdelen af den målsætning, som EU satte tidligere på året, og det er også mere end halvdelen af, hvad der skal til for, at EU kan blive klimaneutral. Samtidig er det et vigtigt skridt på vejen mod at gøre Europa uafhængig af russisk energi.

Målene skal bl.a. nås ved, at landene løfter deres egen udbygning af både havvind og grøn brint og samtidig arbejder tæt sammen om forbindelserne til den kommende energiø, hvor kapaciteten øges fra tre til ti GW senest i 2040. Oveni skal der etableres endnu en energiø i Nordsøen, lige som mulighederne for flere energiøer skal undersøges.

I Esbjerg er hele kæden i den grønne omstilling klar til at gå ind i den vigtige proces og bakke op med viden, erfaring og arbejdskraft.

-I Esbjerg er vi stolte af at lægge by og navn til en aftale, der er fuldstændig afgørende for at skabe et mere grønt og bæredygtigt Europa. Hos os er vi som altid parate til at sætte handling bag ordene, så aftalen både af navn og gavn får historisk betydning for Esbjerg. Vores havn og virksomheder er allerede i førertrøjen på den grønne energi, og vi har både viljen og kompetencerne til at sætte gang i den udvikling, der er nødvendig for at forløse det grønne potentiale og nå de ambitiøse mål i Esbjerg-erklæringen, siger Esbjerg Kommunes borgmester, Jesper Frost Rasmussen.   

Til topmødet bød borgmesteren velkommen til Danmarks statsminister, Mette Frederiksen, Tysklands forbundskansler, Olaf Scholz, Hollands premierminister, Mark Rutte, Belgiens premierminister, Alexander De Croo, Europa-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, EU’s energikommisærer og ledende erhvervsfolk. På programmet var bl.a. oplæg og debatter om havvind og grøn omstilling, inden regeringsledere, ministre og EU-Kommissionens formand underskrev Esbjerg-erklæringen.