Foto og tekst: Ebbe Salomonsen

Elever fra Esbjerg Kulturskole gennemførte selv en vel tilrettelagt festdag med musik, teater og kunst – installationer, samt en stor glæde over at få lov at udfolde sig uden mundbind.

Lørdag eftermiddag var Rebecca Astrup med til at byde velkommen til en dag som eleverne havde fået op at stå.

”Lieber Cost” åbnede dagen med et brag af lyd og en meget aktiv optræden til stor glæde for et meget aktivt publikum.

Herefter kom det ene musikindslag efter det andet, ”Hej Korona” var teatergruppens bud på hvad corona havde betydet og medført. Stikke tøjet, læsebøger, ensomheden, mund bind. mv.  De formåede på en enkel og flot måde at ramme nerven i hvad isolationen og begrænsningerne har haft af betydning for mange.

Overgangen mellem det ene og det andet blev gennemført med originale indslag

som i den grad var med til at hæve stemningen blandt tilhørende.

Der var også plads til erkendelse hvor gruppen ”Den evige krig” skulle have haft en video kørende sammen med musikken, men den var ikke kommet med, men det kom ikke til at betyde det store de leverede et lydindslag af høj kvalitet.

Tilhørerne blev også vidne til et flot indslag af to musiker der leverede et elektronisk lydindslag der var helt forrygende.

Et videoindslag hvor teatergruppen brugte sig selv i en installation med en række af elementer, der kunne skabe fantasier eller bare en afprøvning af muligheder, med nogle få rekvisitter i form af en tom lejlighed og et stort butiksområde, en træplade, en spand rød maling og et rullebord og hvor deltagerne var klædt i hvidt, et spændene indslag.

En billedgruppe havde opsat en spændene installation af stoffer der var malet med rød farve og i hjørner var opsat lys og placeret røde elementer, og nogle snore samlet var med til at afgrænse og skabe en rumdeling. Installationen var er godt indslag der viser Musikskolen brede og mangfoldighed.

Alle blev inviteret til at gå med uden for, hvor en sanggruppe gennemførte en et lydspil kun med lyde. Varieret og harmonisk med til tider i meget forskellige høje og lave ”lydstyrker”. Et spændene indslag der i den grad fik tilhørerne til at være meget stille.

Der har været arbejdet på at få denne ”FESTDAG” op at stå siden marts. Der har været nogle arbejdsgrupper og en gruppe der har koordineret og tilrettelagt. Det skulle have været afslutningen på året på Esbjerg Musikskole, men en lang række begrænsninger og gården var for lille. Et samarbejde med Tobakken kunne lade sig gøre fordi der var plads. Deres program er først nu ved at komme på plads efter åbningen, og de havde alle ting på plads med kontrol og salg af drikkevarer.

I en samtale med Nicolas Kock som er ansat ved Esbjerg Kunstskole, fortalte han at var meget imponeret af den vilje som alle havde vist for at få denne FEST op at stå. Da det blev klart at afslutningen ikke kunne gennemføres. Det er tydeligt at det er en forløsning for eleverne som kommer til udtryk. Han glæder sig til mere normale forhold for det har været en prøvelse den sidste tid.

Esbjerg Kulturskole

Elever der er optaget på Kulturskolen har valgt forskellige retninger Musik – Teater – Ballet eller Billedkunst. Her er mulighed for at dygtiggøre sig og forberede sig til f.eks. Syddansk Musikkonservatorium, Billedskolen, Balletten ved Det Kgl. Teater eller en Teaterskole.

Den aktuelle situation for Kulturskolen er at Statens Musik Råd som uddeler penge til at understøtte musiktalenter i Sydvest Jylland, står til en nedskæring, men er endnu ikke afgjort, men ventes i spænding. Esbjerg Kulturskole har ikke problemer med tilmeldinger af elever der vil spille musik og der er også elever videre på konservatoriet som for mange år siden har gennemført en ændring i deres sammensætning af musiklinjer, Folkemusiker, Elektronisk, Orgel og Rytmiske som har betydet at de Klassiske musikere søger til Odense som har en større linje med flere studerende, og der ikke så mange der klassiske elever på Kulturskolen.

Denne lørdag viser at der i Syd Vest Jylland er en interesse for at spille musik og teater eller arbejde billedkunst og blive god til ballet og dans.

Kulturen skal også leve i Syd Vest Jylland derfor skal der også flere penge til kulturlivet.

[smartslider3 slider=”143″]