Af Lene Memborg   Foto: Arne Gundestrup 

Det er ved at være en tradition, at Esbjerg Kunstdage holder til i Roklubben i festugen. Der er i år fernisering lørdag den 10. august kl. 14 af foreningens fælles udstilling i Esbjerg Roklub. Foreningen er glad for, at borgmester Jesper Frost Rasmussen igen åbner udstillingen.

Der bydes på et glas samt musikalsk underholdning med guitarspil ved Anders Levring. Under ferniseringen er der også mulighed for lidt varm nydelse fra kaffevognen.

Det maritime miljø byder igen på flotte rammer for en kunstudstilling, og Roklubbens gæstfrihed gør det til en dejlig oplevelse for såvel udstillerne som de mange gæster. Samtidig er det et sted med god plads til aktivitet, så kunstnerne igen i år vil arbejde på pladsen. Når gæster besøger Roklubben i ugens løb, kan de både nyde en varieret udstilling, få en snak med Roklubbens repræsentanter og følge kunstnernes arbejde.

På med masken

Sidste år blev der arbejdet med gasbeton, og i støvet opstod der et hav af former og udtryk. I år har kunstnerne udfordret hinanden under et fælles tema, nemlig ’masken’. Kunstnerne vil i ugens løb hver især arbejde på deres individuelle bud på et kunstværk under dette tema. Det kan blive ret spændende, da en maske kan have mange formål og dermed udtryk. Masken har været brugt som kunstnerisk udtryk i tusindvis af år. Den har været brugt til at dække ansigtet af forskellige årsager, for at skræmme eller forklæde, som beskyttelse og underholdning samt i rituelle sammenhænge. Hvordan kunstnerne griber dette an er stadig uvist, men der kommer helt sikkert et udtryksfuldt menageri til sidst. De færdige masker udstilles nemlig på festugens sidste dag.

En god ide

Udstillings-eventen i Roklubben har vist sig som en god ide, der trækker mange glade gæster til hvert år. Det vidner opbakningen fra diverse sponsorer også om. Således udtrykker formand for Esbjerg Kunstdage Ulla Holt: ”Vi har været heldige, at adskillige sponsorer har set vores event på havnen som et godt og givtigt supplement til kulturlivet i Esbjerg. Det har gjort det muligt for os hvert år at forbedre vores faciliteter og lave bedre PR for at tiltrække vores gæster”.

Kunsten og kunstnerne

I år er der 14 kunstnere, der udstiller i Roklubben. Der er et par stykker, der holder orlov i år. Det skal der også være plads til. Foreningen er glad for, at Janne Reese Kaalund er vendt tilbage som medlem, og man kan derfor i år nyde hendes skønne malerier i Roklubben. Derudover byder udstillingen på et varieret udtryk af billedkunst og skulpturer. Materialerne er ligeså alsidige, lige fra det gængse akrylmaleri til akvareller og fotografi til keramik, skrot, granit og meget mere.

De 14 kunstnere i Esbjerg Kunstdage er Ragna Bak Hansen, Helle Dam, Per Jørgensen, Evy Riber, Henning Peter Jørgensen, Ulla Holt, Berit Mathisen, Kim Frandsen, Janne Reese Kaalund, Lív Ejdesgaard, Rúna Hansdóttir, Arne Gundestrup, Lilli Ann Gundestrup og Lotte Danger Pedersen.