Af Redaktionen Foto: Illustration

Forbrugerombudsmanden har politianmeldt et eventbureau for at have reklameret for arrangementer med alkohol til blandt andre efterskoleelever. Virksomheder må ikke omtale alkohol i markedsføring, der retter sig mod unge under 18 år.

Et eventbureau har flere gange på sin Facebookside og hjemmeside reklameret for arrangementer med alkohol. Arrangementerne er særligt målrettet efterskoleelever. Nu har Forbrugerombudsmanden politianmeldt bureauet for at overtræde markedsføringslovens forbud mod markedsføring af alkohol til børn og unge.

De anmeldte forhold omfatter:

  • Opslag på bureauets hjemmeside med teksten ”Hvordan kan vi hjælpe dig” illustreret med et billede af otte flasker spiritus samt otte små glas, der er fyldt op med spiritus.
  • Tilbud på bureauets Facebookside om arrangementer med ”en bar (barafdeling), beer-pong-bord, beer-pongs … og selvfølgelig alt det alkohol, man kan tænke sig”.
  • Billeder på bureauets Facebookside af tidligere begivenheder, hvor unge mennesker holder øl i hånden. På tre af dem fremgår der forkortelser af navnene på forskellige efterskoler.
  • En konkurrence på Facebook med overskriften ”Vind en gratis elevfest for din efterskole til en værdi af op til 31.500 kroner. Igen i år har vi en vanvittig præmie på højkant!… Eventbureauet tager deres lækre mobilbar med. I baren kan der købes alverdens drinks, cocktails og SHOTS! ”

Ifølge markedsføringsloven er enhver form for omtale af alkohol forbudt i en reklame, hvis den retter sig mod unge under 18 år. Forbuddet gælder både, hvis hensigten er at markedsføre alkoholholdige produkter, og hvis alkohol bliver brugt som virkemiddel til at sælge andre produkter.

Det er i denne sag en skærpende omstændighed, at efterskoleelever typisk kun er mellem 14 og 16 år gamle.

Eventbureauet er politianmeldt jævnfør § 11, stk. 2: ”Handelspraksis rettet mod børn og unge under 18 år må ikke indeholde omtale af, billeder af eller henvisninger til rusmidler, herunder alkohol.”

Om der reelt et blevet serveret alkohol til mindreårige til festerne, er underordnet. Det afgørende er, om selve markedsføringen, hvori der henvises til alkohol, må anses for at være rettet mod unge under 18 år.

Forbrugerombudsmanden har desuden vurderet, at brugen af billederne på virksomhedens Facebookside kan være en overtrædelse af de databeskyttelsesretlige regler. Forbrugerombudsmanden har derfor orienteret Datatilsynet om sagen.

Det er foreningen Alkohol og Samfund, som har klaget til Forbrugerombudsmanden over eventbureauet.

Forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen, siger:-Det er forbudt at reklamere med alkohol til unge. Forbuddet skal beskytte de unge mod opfordringer til at drikke alkohol. Når en virksomhed målretter sin markedsføring af fester med alkohol mod efterskoleelever ned til 14 år, anser vi det naturligvis for en særdeles grov overtrædelse af forbuddet.