Af Redaktionen Kilde: Daily Mail

Sprit nyt studie giver fornyet håb om, at vi kan nå det!

Skal kommende generationer opleve et hav fuld af liv eller et ødelagt og hendøende hav?

Det er det spørgsmål, en gruppe af internationale forskere gerne vil have, at menneskeheden tager stilling til i de kommende år – eller hellere nu.

Et nyt studie offentliggjort i tidsskriftet Nature viser nemlig, at vi stadig kan nå at genoprette balancen i verdenshavene og således redde dem, og at vi kan nå det inden 2050. Studiet viser dog også, at det kræver mange ændringer og store beslutninger med tilhørende store konsekvenser at redde verdenshavene, skriver britiske Daily Mail.

Pukkelhvalen viser vejen
For at afdække, hvordan der kan pustes nyt liv i verdenshavene, har forskergruppen kigget nærmere på bestanden af pukkelhvaler. I 60’erne var pukkelhvalerne nemlig på randen af udryddelse, og det førte til, at der blev indført flere vidtrækkende tiltag for at bevare og genoprette bestanden.

Disse tiltag har virket, og siden 2015 er pukkelhvalen ikke længere udrydnings-truet.

Det er disse erfaringer fra netop redningen af pukkelhvalen, som forskerne har bygget deres anbefalinger for verdenshavene på.

Det kræver naturligvis langt mere at redde verdenshavene i forhold til at redde pukkelhvalerne. Principperne er dog stort set de samme.

Redning har lange udsigter
Forskerne foreslår blandt andet at begrænse fiskeri, mindske forureningen og aktivt hjælpe med at genoprette levestederne. Samtidig kræver det en række tiltag for at modvirke klimaforandringer generelt, hvis vi skal lykkes med projektet.

– Vi har en lille chance for at kunne give et sundt hav videre til vores børnebørns generation, og vi har den rette viden og de rette ‘værktøjer’ til at kunne gøre det, siger en af forskningsgruppens ledere, professor Carlos Duarte fra King Abdullah University i Saudi-Arabien.

Gruppen af forskere påpeger, at vi kun kan lykkes med genopretningen, hvis indsatsen bakkes op af et globalt samarbejde og betydelige økonomiske investeringer.