Af Jan Poulsen

Mange af verdens koralrev er døende, men nu har forskerne fundet et rev, som er helt upåvirket af klimaforandringerne

Den globale opvarmning er langsomt i gang med at dræbe verdens koralrev, der lider i det varme vand.

Men nu har forskere gjort en opdagelse ud for Afrikas østkyst, der i den grad giver håb.

De har fundet et koralrev, der er upåvirket af de ødelæggende klimaforandringer, skriver Guardian.

– Jeg er virkelig meget begejstret. Det giver os noget at håbe på. Gode nyheder i dystre tider, fortæller havbiolog Tim McClanahan til den britiske avis.

Beskyttet af Kilimanjaro
Han beskriver koralrevet som en ”juvel af biodiversitet”, fordi det fungerer som et klimatilflugtssted for de sjældne fisk og havpattedyr, der lever i området.

Ifølge forskerne er det nærheden til Kilimanjaro, der holder vandet nedkølet og beskytter det mod temperaturstigninger i de omkringliggende farvande.

Koralrevet strækker sig fra Shimoni i Kenya til Dar es Salaam i Tanzania og bliver forsynet med nedkølet vand, der kommer til fra undervandskanaler skabt af Kilimanjaro og Usambara-bjergene for flere tusinde år siden.

Derfor vrimler koralrevet også med langnæbbede delfiner, dygonger og en lang række forhistoriske fisk, skriver Guardian.

Kan modstå vejrfænomener
Det er blandt andet periodiske vejrfænomener som El Niño, der udfordrer verdens koralrev med pludselige temperaturstigninger.

– Men her kan det varme vand ikke trænge igennem, siger Tim McClanahan.

– Uden for det beskyttede område er korallerne blege og døende. Inde i området, der er omkring 400 kvadratkilometer, bevarer de deres farve og helbred.