Af Redaktionen

Kontrol afslører problemer med fire ud af 14 honninger. Bevidst svindel, vurderer forbrugerrådet.

De senere år har budt på en del skandaler, hvor honning ulovligt er blevet tilsat sukker. Og den er stadig gal, afslører Forbrugerrådet Tænk.

Ifølge forbrugerorganisationens laboratorietest indeholder to af de testede honninger sukker. Det drejer sig om Bigårdens Økologiske Akaciehonning fra Kina og Grøn Balances Honning fra ‘ikke EU-lande’.

– Ifølge laboratorietesten er det hævet over enhver tvivl, at honningen indeholder tilsat sukker, siger Hanne Damsted Vilsbøll, der er testchef hos Forbrugerrådet Tænk.

– Og da det er en kendt måde at svindle på, og der tidligere har været lignende problemer med honning tilsat sukker på det danske marked, har vi anmeldt sagen til Fødevarestyrelsen, siger hun. Men tilsat sukker er ikke det eneste problem, som testen afslører.

Laboratorietesten viser, at henholdsvis en akacie- og en lynghonning indeholder alt for lidt pollen af akacie og lyng.

Det drejer sig om Søbogaard Akacie Honning og Jakobsens Europæisk Lyng Honning. De to produkter er derfor anmeldt til Fødevarestyrelsen for vildledende markedsføring.

– Akacie- og lynghonning koster typisk ekstra, og hvis virksomhederne skal sælge deres honning som for eksempel akaciehonning, så skal en større del af pollenindholdet komme fra akacieblomster. Det er ikke tilfældet her, hvor indholdet af akaciepollen er under 10 procent, og dermed bliver forbrugerne efter vores mening vildledt, siger Hanne Damsted Vilsbøll.

Bedst af de 14 testede honninger er Dansk Honning fra biavleren Knud Hvam.

Det er samtidig den eneste honning i testen, der kommer fra en dansk biavler.

Hele testen kan findes i det nye nummer af magasinet Forbrugerrådet Tænk og på tænk.dk.