Af Lene Memborg
Naturligvis er der regler for bytteregler, men husk at det altid er køberens ansvar at undersøge muligheden for at returnere eller ombytte julegaver.
Bytteret, returret, byttemærker og fortrydelsesret. Det kan være en sand jungle at finde rundt i købeloven, men disse retningslinjer bør du som minimum kende, når du køber julegaver.
Forskel på at handle i fysiske butikker og på nettet
Når julegaverne skal købes, kan det være hyggeligt at tage på juleshopping i de fysiske butikker. Er tiden knap og har julestressen sat ind, kan det derimod være nemmere at købe gaverne online på diverse webshops.
Falder julegaven ikke lige i modtagerens smag eller har vedkommende fået flere af samme slags, er det dog ikke lige meget, hvor gaven er købt.
Ingen fortrydelsesret i fysiske butikker
Der er som udgangspunkt ikke fortrydelsesret i de fysiske butikker. Dette betyder, at du ikke har krav på at få dine penge retur, få udstedt et tilgodebevis eller ombytte til en anden vare.
Når de fysiske butikker ikke er omfattet af købeloven, bestemmes bytte- og returreglerne af den enkelte butik. Selv om du ikke har krav på at få pengene retur, kan butikkerne godt vælge at imødekomme kunderne med egne bytteregler. Der er nemlig forskel på returret og bytter-ret.
Returret omfatter retur af pengebeløbet, hvor bytteret omfatter tilgode-bevis eller ombytning til anden vare. Men eftersom ingen af delene er et forbrugerkrav, er det en god ide at undersøge de enkelte butikkers bytteregler, inden du køber julegaverne. Dette gælder også, hvor længe varerne kan ombyttes.
Fortrydelsesret på nettet
Køber du julegaverne på nettet på danske eller europæiske netbutikker, er du omfattet af lovgivningen og har derfor 14 dages returret. Perioden starter fra den dag, du modtager varen.
Der er dog visse steder hvor reglerne ikke er omfattet af fortrydelsesretten: Flybilletter, billetter til kulturarrangementer, levnedsmidler og husholdningsvarer, specielt fremstillede personlige varer eller hvis varens indpakning er brudt.
Husk på at du desuden selv har ansvar for varen, mens den er under forsendelse retur, ligesom du som udgangspunkt selv skal betale portoen.
Det skal du huske, når du køber julegaver
- Du har ikke lovmæssigt krav på retur- og bytteret i fysiske butikker, så spørg den enkelte butik om bytte- og returreglerne.
- Husk også at spørge om den enkelte butiks byttelængde.
- Husk at få skriftlig dokumentation på retur- og bytteretten, så du kan dokumentere de udstedte rettigheder – eksempelvis på kvittering eller byttemærke med dato.
- Gem altid kvitteringen i tilfælde af reklamation.
Det skal du vide, når du skal ombytte gaver
- Varen må ikke være beskadiget. Standen skal være intakt, så den kan sælges videre.
- Bryd ikke den eventuelle forsegling.
- Ombytning eller returnering kræver en kvittering eller byttemærke med datomærkning.
- Overhold tidsfristen ved bytteret.
Kilde: Forbrugerrådet Tænk