Tekst og foto:  Ebbe Salomonsen

Fugl Føniks er et kendt kulturtilbud i Esbjerg, men der er masser af plads og muligheder til et samarbejde med andre. Kulturhuset Fugl Føniks – kan bruges af flere – til sang og musik, cirkus og gøgl, kabaret og fantasi.

I efteråret 2021 fyldte Fugl Føniks 11 år, og tiden var nu klar til at den ledende figur Kai Jørgensen ønskede at træde et skridt tilbage og sende stafetten videre til yngre kræfter og stafetten er grebet af Mads Møllgaard Madsen.

KomEsbjerg har fulgt Fugl Føniks i flere år og mødte Mads der ikke er ny i Fugl Føniks han har været med hele vejen. Han startede i Børne og Ungdom teater og fulgte med da Fugl Føniks blev dannet i 2010, hvor Kai startede Cirkus Skolen, i mindre lokaler som blev til meget stører lokaler i 2013, hvor forestillinger var en del af at være med i cirkus.  Mads er nu uddannet i klassisk guitar fra musikkonservatorium og arbejder som underviser på musikskolen.

Mads fortæller at Kai stadig er en stor og værdifuld arbejdskraft, som lever og ånder for det han arbejder med. Nu bruger han tiden på at skrive nye ting og komme med ideer. Mange af de tekster der blev brugt i den Kabaret der blev gennemført i december, var lavet af Kai. Mads kendte ikke ret meget til Lone Kellermann, men med hjælp fra Kai var der nu en ny sang og tekst univers som kunne bruges til en forestilling af nogle kendte sange, men også sange som var blevet glemt.

I de sidste år har været koncerter med kendte og ukendte musikere, gæster fra udlandet med kabaret, som Kai har arrangeret og mange med stor opbakning og det har haft stor betydning for Fugl Føniks.

Denne overgang hvor der skal samles op på flere ting så viden og erfaringer ikke går tabt, er der mange ting der holdes øje med og regler der skal overholdes. Derfor har Fugl Føniks en ansat revisor for at der kan sendes ansøgninger til fonde, det er også hende der har styr på tilskud og frivillige indbetalinger fra mennesker der gerne vil støtte, nogle helt ukendte andre fordi gerne vil støtte. Og det er et af de områder der måske kan kigges på så det bliver mere synligt.

Mads lægger stor vægt på at alle der hjælper til i Fugl Føniks er frivillige og bestyrelsens store opgave er at tage imod de frivillige der tilbyder deres hjælp.

Et eksempel er at caféen trængte til at blive fornyet og ved fælles hjælp og gode kontakter blev der opstillet andre skabe, en anden vask og nogle times arbejde hvor der blev hygget.

Der er nogle der har påtaget sig opgaven at holde kostumelageret i stand, andre hjælper til når der er den årlige kabaret hvor der skal serveres mad til de mange gæster.

Der er frivillige der møder op faste dage i ugen og arbejder med drama og lave teater sammen med unge fra 11 år, der her møder nye venner og oplever fællesskabet hvor der plads til at afprøve nye ting. Børnecirkus om formiddagen hjemmegående forældre og bedsteforældre kan lege cirkuslege, syng og hygge. Cirkus for unge fra 8 år hvor det er ethjulet cykel, gå på line, jonglere og meget andet.  De Grå Synger i ulige uger fra middag, hvor det er de lidt ældre sange der bliver sunget.

For at deltage på disse hold er der en lille betaling om året og der er brug for forældre opbakning da det er frivillige der står for tingene og derfor forventes det at der hjælpes til med rengøring, syning af kostumer, fremstilling af kulisser, opsætning af plakater mv.

Så kender du nogle der ikke har lyst til at spille teater, men har tiden til at hjælpe med praktiske opgaver hører vi gerne fra dem.

Fugl Føniks lægges der også vægt på at hjælpe børn og unge der gerne vil være med, men der er en anstrengt økonomi i familien. Her bliver nogle at de frivillige bidrag brugt til at hjælpe disse børn og deres familie, denne hjælp har stor betydning for hele familien. Det er tydeligt at se at alle er taknemlige og hjælper til hvor de kan.

Mads har et ønske om at lokalerne også kan bruges af andre og derfor er stedet meget åben over for at der kan afholdes koncerter, forestillinger eller stedet kan bruges til forberedelse af en opsætning af en forestilling der måske skal gennemføres et andet sted.

Der er plads for et åbent samarbejde med andre kulturmiljøer i Esbjerg, men tiden må vise om det lade sig gøre og der skal udvikles en samarbejdskultur, hvor der kan arbejdes sammen og ikke hver for sig og hvor der plads til at hjælpe hinanden.

Kulturlivet i Esbjerg er lidt anstrengt og det kan godt være med til at det er lidt vanskeligt at samarbejde på kryds og tværs.  Esbjerg Kommunens regler om at kommunale lokaler kun benyttes af godkendte foreninger kan godt være med til at sætte begrænsninger for aktiviteter på tværs af kulturlivet.

Så der plads til en eftersyn på kulturlivet og mulighederne for at arbejde sammen. Det bliver spændene at følge den debat der om Esbjerg Kommunes vision 2025 for hvor vægten skal lægges, skal det være : Bæredygtig og levende by  eller  Oplevelse og kulturby.