Af Lene Memborg

Millionvis af klare plastiksække ender hvert år i Danmarks lidt under 30 forbrændingsanlæg. Men en ny opfindelse kan med et snuptag halvere forbruget af forurenende plastiksække.  

Hvert år bliver millioner af klare plastiksække proppet med have-, bygge- og husholdningsaffald og afleveret på genbrugsstationen, hvoraf de fleste ryger i småt brændbart. Ifølge Claudia Sick, biolog i miljøorganisationen Plastic Change, er afbrænding den næstværste måde at håndtere plastik på – kun overgået af at smide det i naturen. 

– Der ryger rigtig meget plastik op i røg på den konto, og det er noget skidt. Udover det generelle CO2-udslip ved afbrænding, som bidrager til klimaforandringerne, får vi ikke genanvendt de værdifulde og begrænsede ressourcer. Derfor skal vi selvfølgelige bruge alle smarte løsninger, der kan reducere vores plastikforbrug, siger Claudia Sick. 

Sådan en løsning er netop udviklet af en dansk opfinder. Bagpipe er navnet på et stort og let konisk rør, der gør det muligt at proppe mindst dobbelt så meget affald i de klare plastiksække. Bagpipe er i øvrigt det engelske ord for sækkepibe.

Tanken er, at man trækker sækken udenpå Bagpipe, så røret beskytter sækken indefra. Herefter kan man mase og mose affald ned i røret uden at sækken tager skade. Og når røret er fyldt helt op, trækker man det ganske enkelt ud af sækken. 

KomEsbjerg fik en snak med opfinderen bag den miljøvenlige og geniale opfindelse:

– De fleste kender situationen med at holde en plastiksæk med den ene hånd, mens man prøver at proppe stikkende haveaffald ned i sækken med den anden – det er lige til at blive sindssyg af. Med Bagpipe går det hurtigt, og sækkene bliver mindst dobbelt så fyldt, så man bruger markant færre. Samtidig går de ikke i stykker og kan derfor bruges igen og igen, siger Stevan Treshow, der her opfundet og udviklet Bagpipe ud fra sin egen frustration i sin have. Han fortæller; – Der gik et par år, fra ideen var født til jeg stod med den første sprøjtestøbte Bagpipe i hånden. Tiden gik med finansiering og udvikling af design, navn, rettighedsbeskyttelse og fremstilling af det 5 tons tunge værktøj som Bagpipen bliver støbt i. 

Stevan Treshow med sin opfindelse, der vil kunne halvere forbruget af plastic sække.

Halveret forbruget af plastiksække

Kort efter Stevan Treshow lancerede Bagpipe, kom produktet i brug på byggepladser rundt om i landet. Flere byggefirmaer så nemlig hurtigt fordelene ved at bruge Bagpipes til at rydde op og affaldssortere på byggepladsen. 

– Det er vigtigt for effektiviteten at holde orden på byggepladserne, og til det formål er rørene enormt smarte. Vi kan fylde sækkene grundigt uden at ødelægge dem. Og i stedet for at en person holder sækken, og en anden fylder den, kan flere være i gang på samme tid, fortæller Kristian Ladefoged, der ejer Sixpence, og fortsætter: 

– Derudover har vi altid fire-fem stående som almindelige skraldespande, så vi kan holde plastik, metal, og andre materialer adskilt. Det er faktisk lykkedes mig at mere end halvere udgifterne til affaldssække, og vi sparer meget tid på oprydningen, siger Kristian Ladefoged, der også tager en Bagpipe med sig hjem, når haven skal ordnes. 

Bagpipe skal være allemandseje!

Tilværelsen som opfinder og fabrikant er ganske ny for Stevan Treshow, der til daglig arbejder som selvstændig filminstruktør og driver et filmproduktionsselskab sammen med sin hustru, Sussan. På trods af det helt nye arbejdsområde havde han fra begyndelsen klare krav til produktionen. For det skulle være dansk produceret! – Der findes under en håndfuld plastvirksomheder som har maskinerne til at håndtere så store plastemner som Bagpipe, og da jeg først have mødt det dedikerede og nysgerrige team hos AVK-plast i Ribe var jeg ikke i tvivl om at produktionen skulle ligge dér. 

Bagpipe bliver derfor produceret på en fabrik i Ribe og fremstilles af dansk genbrugsplastik. 

– For mig er det en blåstempling, at så mange professionelle har kastet sig over Bagpipe – det ville de ikke gøre, hvis det blot var en gimmick. Nu glæder jeg mig til, at vores sækkerør bliver fast inventar i alle Danmarks husholdninger og på alle arbejdspladser,smiler Stevan Treshow og tilføjer at tre af KomEsbjergs læsere nu har mulighed fort at vinde en af de populære Bagpipes.

Bagpipe forhandles hos:  XL-Byg, Bauhaus, Bilka og Plantorama. Og på Bagpipe.com, kan man få den til 249,- inklusiv fri fragt lige til døren.

For at deltage i konkurrencen skal du gætte med og skrive dit svar i feltet, de tre heldige vindere bliver offentliggjort på KomEsbjergs facebook side. Gevinsten skal afhentes på KomEsbjergs Redaktion, Kirkegade 11A 6700 Esbjerg.

Hvor produceres de smarte Bagpipes?

A: Bramming

B: Fanø

C: Ribe

Det er hos AVK Plast A/S i Ribe at man står for produktionen af de populære Bagpipes.