Af Lene Memborg

Fra sidste måned og langt ind i efteråret vrimler det med dyreunger i den danske natur. Specielt haveejere kan møde de mange dyreunger når foråret kommer. Derfor opfordrer Dyrenes Beskyttelse til at vi tænker på dyreungerne når haven ordnes.

Foråret er over os, og haveejere over hele landet trækker nu i arbejdstøjet. For det er tid til, at haverne skal klargøres til sommersæsonen. Det involverer ofte både træfældning, lugning og beskæring af buske og grene. Men rigtige mange af disse haveaktiviteter kan have negative konsekvenser for dyreungerne.

I løbet af marts dukker de første egernunger op. Egernunger fødes i reder højt oppe i træerne, hvilket er et udsat sted at være unge. Egern får hvert år op til to kuld unger, som typisk ligger i en rede i 10 uger.

Derfor burde alle haveejer undgå at fælde træer i perioden fra marts til oktober. Det er nemlig i den periode egern har allermest brug for træerne til deres reder.

Et andet dyr man ofte møder i sin have, er pindsvinet. Pindsvin lever af smådyr, som de finder i de mere tilgroede dele af haven. Det er derfor en god ide at lade haven gro vildt, så der er mad til pindsvin.

Normalt vågner pindsvin op fra deres hi i midten af april eller begyndelsen af maj måned.

Ifølge biolog ved Dyrenes Beskyttelse, Michael Carlsen, er det vigtigt at lade dem være i fred, når man møder dem i haven. Hvis haven får lov til at gro, så er der nemlig rigeligt med mad.

Husk at ungerne på jorden meget sjældent er i nød!

En fugleunge på jorden er sjældent i nød. Nogle fugleunger vokser f.eks. op på jorden, da deres rede befinder sig der. Det kan være fugle som Gransanger eller Sanglærke. Andre gange er ungerne faldet ud af reden, men det betyder ikke, at de ikke kan klare sig.

-Jorden er selvfølgelig et farligt sted for fugleunger – men hvis man finder en fugleunge på jorden, skal man lade den være. Fugleforældrene kan sagtens passe deres unger, når de er på jorden, forklarer Michael Carlsen, biolog hos Dyrenes Beskyttelse.

Fakta – hvis du ser en enlig dyre unge;

  • Dyreunger ligger som regel alene i naturen. Det betyder ikke nødvendigvis, at ungen er i nød.
  • Lad i første omgang dyreungen ligge. Dens forældre har ofte helt styr på ungen. Lad være med at tage den op.
  • Hvis dyreungen er kommet til skade eller forladt, skal du ikke tage den med hjem.
  • Er dyreungen kommet til skade, så ring til 1812, hvor du vil få rådgivning til at hjælpe ungen alt afhængigt af den konkrete situation.

[smartslider3 slider=89]