Af Redaktionen

Syd- og Sønderjyllands Politi advarer om, at der forsat sker flere og flere indbrud i varebiler. Politiet opfordrer derfor håndværksmestrene til at tænke i øget sikring.

Den seneste tid har Syd- og Sønderjyllands Politi modtaget mange anmeldelser om tyverier fra varebiler i Varde, Esbjerg og Ribe kommuner. Antallet af sager får politiet til at opfordre håndværksmestre m.m. til at tænke i øget sikring – og dermed gøre det sværere for tyvene at bryde ind.

– Som politi kan vi efterforske indbruddene. Men det gør det ikke alene. Kan vi gøre det mere bøvlet at være tyv, er vi nået et godt stykke og er med til at ødelægge det første led i de kriminelles fødekæde, nemlig nem adgang til kosterne, understreger vicepolitiinspektør Chr. Østergård fra Syd- og Sønderjyllands Politis forebyggelsesenhed.

Gode råd

  • Tænk over hvor du parkerer din varebil. Du kan for eksempel parkere bilen med bagklappen op mod en mur, et stakit eller en hæk, så tyven ikke kan komme ind. Parker på befærdede steder med god belysning, hvor nogen kan holde øje med køretøjet, og tyven dermed overvåges.
  • Tænk over hvad du har med i bilen. Værktøjet placeres, så det ikke er synligt udefra – om muligt fjernes dyrt værktøj fra bilen og opbevares et sikkert sted. Af samme årsag må førerkabinen aldrig fungere som et tillokkende udstillingsvindue for svage sjæle.
  • Jo længere tid tyven skal bruge på at få adgang til værdierne i bilen, jo bedre. Firmaerne kommer langt ved at sørge for, at varebilen altid er forsvarligt låst, og at tyven ikke kan komme ind i bilen uden en nøgle.
  • Mærk dit udstyr – synligt og/eller usynligt, så det tydeligt kan spores tilbage til virksomheden.
  • Dyrt værktøj kan udstyres med GPS-tracker.
  • Sæt piktogrammer udvendigt på varebilen, så tyven tydeligt kan se, at køretøjet er sikret. Det gør tilskyndelsen til tyveri mindre.
  • Beskriv en sikringspolitik så det blandt andet står klart, at uvedkommende ikke får kendskab til, hvor værdifuldt værktøj m.m. befinder sig.
  • Sørg for at politianmelde alle tyverier, så politiet har en mulighed for at efterforske og opklare sagerne. Anmeldelserne er også en vigtig forudsætning for brugbar statistik på området og dermed fokus på problemet fra myndighedernes side. En politianmeldelse sender også et signal om, at virksomheden ikke accepterer tyveri.
  • Anvend eventuelt tv-overvågning – efter reglerne i lov om tv-overvågning – alarm eller GPS.

www.stop-e-hæleri.dk er der gode råd om, hvordan du undgår at købe stjålet værktøj.