Af Redaktionen
Frasorterede grimme økologiske gulerødder reddes nu gennem et stort landsdækkende samarbejde.
Små, frasorterede, skæve og ukurante 2. sorterings økologiske snackgulerødder. Tidligere kunne de ikke sælges i butikkerne. Men nu indtager de skæve eksistenser de danske butikker i et nyt landsdækkende samarbejde mellem Danmarks største rodfrugtsproducent DanRoots A/S, forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad og discountkæden REMA 1000.
Små, frasorterede, skæve og ukurante 2. sorterings økologiske gulerødder lander nu i butikkerne. Helt konkret betyder det, at sidst i oktober vil man i alle REMA 1000 butikker over hele landet kunne få danske økologiske minigulerødder fra DanRoots A/S i en pose med det velkendte Stop Spild Af Mad logo. Gulerødderne har 1. klasses kvalitet og smag, men er frasorteret pga. deres størrelse og udseende. Derfor sælges de nu som 2. klasses minigulerødder. Salget af de skæve gulerødder vil også støtte foreningen Stop Spild Af Mad’s arbejde i kampen mod madspild.
Initiativtager til projektet er Lone Kondrup Jensen, Projektchef i DanRoots A/S, som inden sommerferien i år kontaktede foreningen Stop Spild Af Mad. Ideen har resulteret i et landsdækkende samarbejde, som vil være med til at redde tonsvis af frasorterede og skæve økologiske gulerødder.
-De skæve gulerødder smager lige så godt som de pæne og lige. Men vi oplever desværre, at de fleste kunder vil have de ’perfekte’ lige gulerødder. Vi håber derfor at være med til at rykke forbrugernes krav til grøntsagernes udseende, siger Lone Kondrup Jensen.
-Gulerødder er blandt de mest solgte grøntsager i Danmark. På lang sigt kan det være startskuddet til, at der skabes større interesse for de frasorterede rodfrugter. Naturen producerer jo ikke udelukkende perfekte og lige gulerødder, og det er måske på tide, at de naturlige og skæve gulerødder får en plads i vores hjerter, siger hun og fortsætter:
-Vores økologiske minigulerødder sorteres fra, fordi de ikke passer ind i de ønskede krav til en 1 kilo pose. Det er med andre ord en 1. klasses vare med 1. klasses smag og kvalitet, der desværre ”nedgraderes” til en 2. klasses vare kun pga. udseende. Og det er synd. De små skæve økologiske minigulerødder kan jo snildt bruges i dagligdagen som snack eller i madlavningen. Og når man alligevel snitter dem og bruger dem i mad, er det er lige meget om gulerødderne har været skæve. Der er jo brugt mange ressourcer på at fremstille en gulerod: høst, vask, sortering og transport, inden den ryger ud pga. sin udseende. Jeg håber derfor, at vi med tiden kan udvide samarbejdet med bevægelsen Stop Spild Af Mad, så vi kan redde flere ukurante frasorterede rodfrugter, afslutter Lone Kondrup Jensen.
Forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad er gået forrest i kampen mod madspild de seneste
Grimme gulerødder har også brug for kærlighed
Forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad er gået forrest i kampen mod madspild de seneste 12 år. Stifter og Bestyrelsesformand og Årets Europæer 2020, Selina Juul, glæder sig til samarbejdet:
-Grimme gulerødder har brug for mere kærlighed fra forbrugere. Vi glæder os til samarbejdet, som både vil støtte kampen mod madspild og vores arbejde – og vi håber også på at vores nye erhvervspartnerskab med DanRoots A/S vil være med til at redde tonsvis af frasorterede gulerødder og dermed få forbrugernes øjne op for, at de frasorterede rodfrugter smager ligeså godt som de perfekte siger hun.
Foreningen Stop Spild Af Mad har i flere år arbejdet for at indføre de grimme grøntsager og frugt i de danske supermarkeder. Bl.a. gennem et snart 3-årigt erhvervspartnerskab med Danmarks største tomatproducent Alfred Pedersen & Søn ApS, som i samarbejde med Stop Spild Af Mad, Gartneriet Østervang Sjælland, salgsorganisationerne GASA Odense og GASA Nord Grønt AmbA samt dagligvarekæderne REMA 1000 og Salling Group har reddet over 370 tons ”grimme” tomater, agurker og pebre.
Senest har foreningen Stop Spild Af Mad indgået et erhvervspartnerskab med Danmarks største mosteri Ørbæk Mosteri hos Orskov Foods om at redde de danske haveejernes æbler, som bliver forvandlet til æblemosten som “Årets Ævlerov 2020”, der kan købes i REMA 1000 butikkerne fra oktober måned.