Af Redaktionen Fotos: Rigshospitalet
På Rigshospitalet ligger der lige nu et vigtigt præparat, der hedder Remdesivir.
Måske kan det være med til at bremse covid-19, og i den kommende tid kan patienter med covid-19 blive tilbudt præparatet som led i den forsøgsbehandling, der har været omtalt.
Men inden præparatet, der netop er ankommet fra USA, kan blive brugt i forsøget, blev det i går fredag fløjet ud til de hospitaler, der er med i forsøget.
Præcis 253 kilometer fra Rigshospitalets helikopterlandingsplads stod en helikopter klar i Esbjerg Lufthavn med de to piloter Gunnar Hansen og Bertha Harris. De havde begge to meldt sig frivilligt til at tage flyveturen med forsøgsmedicinen.
Så i går ved middagstid fløj de derfor mod Rigshospitalet for at hente medicinen og fragtede den videre til universitetshospitalerne i Aalborg og Odense.
– Turen gik som planlagt med den undtagelse, at vi også skulle have været forbi Aarhus Universitetshospital med forsøgsmedicinen, men det kom vi ikke. De var ikke klar til at modtage den endnu, siger Lars Skov, der er administrerende direktør i NHV Denmark.
Efter dagens flyvetur er der ikke planer om flere af den type fragtdage for helikopterselskabet NHV. Nu vil der nemlig blive oprettet en mere fast forsyningskæde til forsøgsmedicinen.
– Det redder måske kun en to-tre dage, at vi fløj i dag, men det gør, at tingene kan komme hurtigere i gang. Lige nu regner jeg ikke med at flyve mere med medicinen, men jeg har sagt, at hvis der er mere, vi kan gøre, så må de sige til, fortæller Lars Skov.
Fly Firmaet flyver normalt kun personer til og fra boreplatforme i Nordsøen. – Vi vil gerne hjælpe med at få løst corona-virus så hurtigt som muligt. Vi gør det gratis, fordi vi ikke vil tage penge for noget, der måske kan redde mennesker, siger Lars Skov, og fortsætter
-I mandags så han et tv-indslag med professor i infektionssygdomme fra Rigshospitalet, Jens Lundgren, der talte om, at præparatet skulle til Danmark.
– Jens Lundgren fortæller, at medicinen skal på en lang tur, inden den kan komme ud til hospitalerne. Under interviewet tænkte jeg, at det må kunne gøres smartere. Så jeg fandt hans email-adresse og skrev, at vi gerne ville flyve det rundt i vores helikopter, siger Lars Skov til TV SYD.
Koordinerer forsøget
Jens Lundgren er europæisk koordinator for forsøget med præparatet. Den 14. marts fortalte han blandt andet til Politiken, at han netop var vendt hjem fra et møde i National Institute of Health i USA, hvor forsøget skulle planlægges.
– Vores håb er, at medicinen også kan virke på mennesker, der er inficeret med den aktuelle coronavirus, som plager verden lige nu, fordi den genetisk set har ganske meget til fælles med de to andre coronavirusser, som forårsager SARS og MERS. Så nu må vi krydse fingre for, at den virker hos de patienter, hvor infektionen har udviklet sig til en alvorlig og livstruende lungebetændelse, sagde professor Jens Lundgren til Politiken.
Helikopteren fra Esbjerg samlede forsøgsmedicinen op på Rigshospitalet kl. 13.00 for at flyve til Aalborg og Odense. Dagens flyvetur sluttede tre timer senere på NHVs landingsplads i Esbjerg.
Fakta fra Rigshospitalet
Remdesivir er oprindeligt udviklet til at behandle andre alvorlige virusinfektioner, fx ebola eller de to tidligere coronavirusinfektioner SARS og MERS. Præparatet kan forhindre, at de viruspartikler, der er trængt ind i forsøgsdyrenes celler, begynder at formere sig – og bremser på den måde infektionens spredning.
Kilde: TVSYD og Politikken