Af Redaktionen   Kilde: Tina Ibsen, astrofysiker

Skyfri himmel og minimalt månelys det giver optimalt udsyn, når meteorsværm topper i aften og nat.

Det er forår, vejret har været skønt de sidste mange dage…

Og i aften er det en oplagt mulighed for at se stjerneskud. For i løbet af aften- og nattetimerne topper meteorsværmen Lyriderne nemlig, og det betyder, at den skyfri april-himmel bliver dekoreret med mange smukke stjerneskud.

Få den bedste oplevelse

Find et mørkt område. Gerne ude på landet, hvor der ikke er kunstigt lys.

Kig mod nordøst. De første timer efter mørkets frembrud er stjerneskuddene lavt på himlen, så du skal helst have frit udsyn. Ud på natten bevæger de sig højere op.

Gå ud i god tid. Det tager en halv time, før dine øjne har vænnet sig til mørket.

Pak telefonen helt væk. Kigger du på skærmen, går der igen en halv time, før øjnene er klar til mørket, så prøv bare at nyd mørket.

Skal du bruge lys, så medbring en rød lygte. For eksempel baglygten fra cyklen. Det røde lys forstyrrer ikke dit nattesyn ligeså meget.

Tag et tæppe eller en stol med, så du kan sidde ned. Husk varmt tøj og gerne noget varmt at drikke.

Kilde: Tina Ibsen, astrofysiker.

– Vejret er fantastisk, og der er ingen forstyrrende månelys, fordi vi er tæt på nymåne. Så det er virkelig nu, at der er den fedeste mulighed for at komme ud og se stjerneskud, siger astrofysiker og videnskabsformidler Tina Ibsen.

Desuden fungerer stjerne-kiggeriet bedst, hvis du kommer lidt væk fra byområderne og deres kunstige lys, men derfor kan man godt være heldig alligevel i byområdet.

Behøver ikke at vente til i nat

Når Lyriderne topper, som den gør i aften og nat, kan du se op til 18 stjerneskud i timen.

Det er ikke nogen rekord. Årets kraftigste meteorsværm, som passerer i december, kan kaste hele 150 stjerneskud af sig i timen.

Men hvor december-nætterne som regel er kolde, våde og overskyede, melder vejrudsigten i aften og nat om skyfri himmel og 5-11 grader over hele landet.

– Og 18 stjerneskud i timen er altså i gennemsnit ét stjerneskud per tredje minut, så du kommer ikke til at vente længe, siger Tina Ibsen.

På himlen ser det ud som om, at Lyriderne udspringer fra stjernebilledet Lyren.

Det er derfor også det, du skal kigge efter, når du går på jagt efter stjerneskuddene. Lyren står op i nordøst, når solen er gået ned, og det er blevet mørkt.

Normalt er der størst chance for at se stjerneskud sent om natten, når månen er gået ned.

– Men så længe behøver du ikke vente med Lyriderne. Fordi vi er tæt på nymåne, kan du se dem allerede fra omkring klokken 21.30, siger Tina Ibsen via DR.