Af Redaktionen
Sundhedsstyrelsen præciserer nu, hvilke personer der på grund af sygdom og alder er i øget risiko ved COVID-19. Sideløbende kommer Sundhedsstyrelsen også med særlige anbefalinger til personer i øget risiko.
Med udgangspunkt i den nyeste viden og dokumentation samt med faglig rådgivning fra de lægefaglige selskaber og fra mange patientorganisationer, præciserer Sundhedsstyrelsen, hvem der er i øget risiko for at udvikle et alvorligt sygdomsforløb, hvis de bliver smittet med COVID-19.
-Vores brede definition af risikogrupperne har medført, at mange mennesker har opfattet sig selv som i øget risiko og derfor fulgt vores anbefalinger, uden de har været vores egentlige målgruppe. Da vores viden nu er større, kan vi nu præcisere risikogrupperne yderligere og dermed også fjerne bekymringen fra mange. Vi kan se, at personer med høj alder har en øget risiko, men det er vigtigt, at alder også ses i sammenhæng med, om man også har andre kroniske sygdomme, hvor rask og rørig man i øvrigt er, og om man kan klare sig selv i eget hjem, udtaler centerchef i Sundhedsstyrelsen Camilla Noelle Rathcke.
Der har været behov for en præcisering af tidligere udmeldinger, og derfor har Sundhedsstyrelsen udarbejdet et fagligt grundlag med præcisering af, hvem personer med øget risiko er samt konkrete anbefalinger til personer med øget risiko ved COVID-19.
Anbefalinger til risikogrupper
Sundhedsstyrelsen kommer også med særlige anbefalinger til personer i øget risiko. Det er nemlig vigtigt, at man finder en god balance mellem at passe på sig selv og det at se og mødes med familier og nærmeste venner.
-Mange ældre har været rigtig gode til at passe på sig selv og har nærmest isoleret sig i deres eget hjem i forbindelse med nedlukningen af Danmark. Det var anbefalingen på det tidspunkt, hvor vi forventede, at epidemien relativt hurtigt ville være overstået. Men det er hverken godt eller nødvendigt at isolere sig på længere sigt, og derfor kommer vi med nye anbefalinger til, hvordan man stadig kan leve sit liv, selvom man har en sygdom eller tilstand, der giver en øget risiko, fortæller Camilla Noelle Rathcke.
Grundlaget for den nye præcisering og de supplerende anbefalingerne er, at der hele tiden kommer mere viden om sygdommen, og at man fortsat bliver klogere på, hvordan sygdomsforløbet med COVID-19 påvirkes af forskellige sygdomme eller tilstande.
Anbefalingerne vil løbende blive revideret i takt med, at der kommer ny viden om COVID-19, eller hvis epidemiens udvikling giver grundlag for ændringer.