Af Lene Memborg

Vi er mange der elsker dem, de fåes også i alle mulige udgaver, og idag må du godt altså gå all in – for det er International Pandekagedag!

Den internationale pandekagedag falder hvert år den først tirsdag efter fastelavn. Bagved denne gamle tradition ligger der faktisk en rimelig rationel forklaring, men helt ærligt – hvem har brug for en undskyldning for at spise pandekager? Og slet ikke når det er på en ganske almindelig tirsdag, hvor det blæser og regner udenfor.

Hvorfor fejrer man international pandekagedag?

Man fejrer pandekagedagen fordi det var her hvor man i “gamle dage” begyndte en 40 dages faste frem til påske. I fasten var alle “hvide” ingredienser totalt forbudt, så derfor lavede man pandekager, simpelthen for at få tømt ud i de hvide varer som mel, æg og mælk. Præcis de ingredienser der bliver brugt i en pandekage. Dagen ligger i øvrigt fast hver år, som den første tirsdag efter fastelavn, og i folkemunde blev den ofte kaldt “hvide tirsdag”.

Det er især i udlandet at dagen har været udbredt, og især de engelsk-talende lande, men her på KomEsbjerg er vi da helt klart med på at sprede det gode budskab. For helt ærligt, pandekager på en tirsdag så bliver det altså ikke meget bedre. Du vælger så selv, om det skal være med is, sukker, syltetøj, bananer eller nutella, det kan du nå her i formiddag. Til middag måske med laks og salat eller noget helt andet. I aften kan du lave en spicy udgave? Mulighederne er i hvert fald mange når vi snakker om fyld til pandekager. Kun fantasien sætter grænser…..