Af Redaktionen

Nordisk Film Spring, DR2 og CPH:DOX præsenterer Nikolaj Møllers dokumentarfilm SOLDATEN, der får premiere den 24. marts på CPH:DOX

SOLDATEN er Nikolaj Møllers debutfilm og foregår dybt inde i Amazonas. Her følger han den unge krigsveteran Henrik Martin Andersen, der efter at være blive diagnosticeret med PTSD har taget den sidste udvej for at komme tilbage til livet. Det danske samfund har vendt ham ryggen, og han forsøger nu at helbrede sig selv i Amazonas’ jungle. SOLDATEN er en gribende skildring af en ung mands kamp mod sine indre dæmoner, men tegner også et billede af samfundets udfordringer med håndtering af PTSD-ramte veteraner.

SOLDATEN vises på CPH:DOX, hvor den er nomineret i hele to konkurrencer – NEXT:WAVE AWARD og Politiken:Danish:Dox. Efter premieren vises dokumentaren på DR2 i starten af april, og den kan efterfølgende streames i foreløbig 30 dage på DR’s streamingtjeneste DR2+.

Filmens handling
Fotografen Nikolaj Møller møder Henrik Martin Andersen, der bor dybt inde i Amazonas jungle. Henrik er en hjemvendt krigsveteran fra Afghanistan, der efter sine to udsendelser i krig kæmper med PTSD (posttraumatisk belastningsreaktion) og en sorg over tabet af sin lillesøster, som han mistede til kræft. Efter hans hjemkomst oplevede han, at det samfund, han drog i krig for, ikke kunne hjælpe ham, da han havde mest brug for den.

​Henrik har nu begivet sig ud på en rejse til junglens indre som en sidste udvej for at helbrede sig selv og med en drøm om at åbne et hjem for andre PTSD-ramte krigsveteraner, der ligesom ham selv har brug for hjælp. Men Henrik har svært ved at finde glæden ved livet på egen hånd, og gennem verdens mest hallucinerende plantemedicin ser han sine dæmoner, sit svigt og sin frygt i øjnene. Drømmen vendes til en kamp for at finde sig selv og en mening med livet, men kan man flygte fra problemerne ved at forsvinde ind i Amazonas? Eller vil man med tiden blive indhentet af virkeligheden?

Holdet bag
SOLDATEN er instrueret af den anerkendte still-fotograf Nikolaj Møller, der har en lang karriere som fotograf i modebranchen bag sig. Han har desuden markeret sig med udstillinger og fotoserier af marginaliserede samfundsgrupper som eksempelvis familiekulturen i Mexico og unge soldater i Afghanistan. Nu debuterer Nikolaj Møller som instruktør med dokumentarfilmen SOLDATEN om den PTSD-ramte soldat i Amazonas.

Filmen er produceret af den anerkendte producer Lina Flint, der tidligere har produceret spillefilm som Eliten og Den Skyldige, som modtog publikumsprisen i kategorien World Cinema Dramatic ved Sundance Festival i 2018.

Om CPH:DOX
CPH:DOX, Copenhagen International Documentary Film Festival, er en af de største dokumentarfilmfestivaler i verden og afholdes årligt i marts måned. Programmet under festivalen favner alt fra værkerne af de største internationale dokumentarister til de unge talenter og er centreret omkring Kunsthal Charlottenborg i København, der huser alt fra filmvisninger og koncerter til internationale brancheaktiviteter. Foruden dokumentarfilm byder CPH:DOX bl.a. på audiovisuelle koncerter, talks og debatter, kunstudstillinger, masterclasses og regionale filmevents.

Under festivalen afholdes flere konkurrencer, hvor man bl.a. kan opleve konkurrencen NEXT:WAVE AWARD, som hylder upcoming filmskabere i både det korte og det lange format. Politiken er desuden bag den helt nye pris Politiken:Danish:Dox, som uddeles til den bedste danske dokumentarfilm.