Tekst og Foto Søren Willadsen

Ris Ala Mande

Søren fra Gastromad.dk leverer her julens mest traditionelle dessert Ris Ala Mande. Søren anbefaler at bruge lidt ekstra penge på en god og ægte vaniljestang, da dette giver ris ala manden den helt perfekte smag.
Et af hans fif er, at smage den til med et par spiseskefulde portvin.

4 personer

Ingredienser:
2¼ dl. grødris
2½ dl. vand
1 liter mælk
2½ – 3 dl. piskefløde
50 g. hakkede mandler
2 spsk. sukker
½ vaniljestang
Evt. 1 – 2 spsk. portvin

Fremgangsmåde:
Hæld vandet i en gryde som varmes op til kogepunktet. Hæld risene i som røres rundt i et par minutter.
Hæld dernæst mælken i.
Skru lidt ned for varmen, og kog nu mælk og grødris op mens der meget ofte røres for, at det ikke brænder. En rigtig god ide, ikke at gå fra komfuret.
Når det koger skrues der ned til meget svag varme, og der sættes lå på gryden.
Lad det små simre i ca. 25 – 30 minutter mens der ind i mellem røres rundt. HUSK at røre rundt ellers kan risengrøden brænde på.
Alternativt, kan gryden pakkes ind i to håndklæder, placeres i sengen med en til to dyner over.
Hver halve time røres der rundt og tjekkes hvordan grøden er. Det tager ca. 1 – 1½ time.
Køl dernæst grøden ned.
Pisk piskefløden halvstiv.
Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Skil kornene ad ved at massere dem rundt i 2 tsk. sukker.
Kom vaniljesukker og resten af sukkeret i grøden sammen med de hakkede mandler.
Vend flødeskummet lidt af gangen i grøden.
Smag eventuelt med lidt portvin og mere sukker.

GASTROmad.dk