Af Sabina Schmidt Fotos: Niels Aage Knudsen

Årets tema for tulipanoptoget var magi, og der var sandelig magi i luften til Ribe Tulipanfest anno 2024. festlighederne kan spores helt tilbage til 1952. Der blev øjensynligt dyrket en del flere tulipaner dengang, for i dag er de smukke blomsterhoveder med deres mangfoldighed af farver erstattet af servietter, disse er også farvestrålende, men blomsterne kan nu noget helt særligt, så det var dejligt at se, at de trods alt var blevet repræsenteret om end i mindre antal.

Maj måned indikerer hvert år tilløbet til denne fejring af foråret i Ribe, rundt omkring i byen er der musik og der er tivoli, veteranoptog, damefrokost, herrefrokost og ikke mindst tulipanoptoget. Meget af festivitassen foregår på Hovedengen, men der festes i hele byen, for tulipanfesten er en byfest de glæder sig til hvert år i Ribe, og den trækker folk til fra nær og fjern.

I år var ingen undtagelse, pinsesolen sørgede for at vejret var i top, så der var flere tusind mennesker i byen, humøret var højt blandt både gæster samt indbyggere og det hele kulminerede med det traditionelle tulipan optog. Årets tema var magi, og der var sat alle sejl til for at løse opgaven og kaste et magisk skær over de pyntede køretøjer efterhånden som de tog form.

Spejderne havde bygget en farvestrålende drage med røde og grønne servietter, over et skelet af ståltråd og hønsenet, Asterix og Obelix var repræsenteret ved Høm-Seems vogn, og de tog da også sejren hjem for flotteste vogn i årets optog, skarpt forfulgt af foreningen kom og dans, der dansede sig gennem gaderne til en flot andenplads, og på tredjepladsen kom badmintonklubben, med et fortryllende trylletema optog, der var centreret omkring en meget høj hat.

Solen har stået højt på himlen og bagt ned på os alle sammen hele pinsen, og det var ingen undtagelse til årets optog, vægterne var trukket ide uldne frakker, men de marcherede uden at kny, for traditioner skal man altså ikke pille for meget ved. Ribe Tulipanfest er mere end blot en hyldest til blomster, det er en fejring af fællesskab og traditioner, og selvom tulipanproduktionen nu er flyttet, har festen formået at bevare sin essens. Det siger meget om ildsjælene bag projektet samt borgerne i Ribe, for der skal mange kræfter til at holde disse gamle traditioner i hævd, og godt de gør det, for det er til stor glæde for alle os andre og flere endnu.