Tekst og fotos: KomEsbjerg

Mænds Mødesteder i Esbjerg, blev tilbage i 2017, på foranledning af Esbjerg Kommune, etableret som kun det andet netværk i Danmark af det ellers verdensomspændende netværk Men’s Shed, som oprindeligt opstod i Australien.

Tankerne bag netværkerne er, at mænd helt generelt har nogle særlige udfordringer og at der f.eks. er flere mænd end før, der bor alene, er isolerede og føler sig ensomme.

Længerevarende ensomhed og isolation kan have alvorlige konsekvenser, som påvirker både sundhed og trivsel. Nogle af de øgede risikofaktorer ved ensomhed er forhøjet blodtryk, søvnforstyrrelse og depression. Derudover viser det sig, at tre gange så mange mænd som kvinder begår selvmord og særlig de ældre mænd der oplever en livskrise, er i en særlig risikogruppe.

En mulig løsning?

Det stærkeste værn mod ensomhed og mistrivsel er nære relationer.
I Mænds Mødesteder finder mænd sammen omkring aktiviteter de finder interessante. Et mødested er dermed både et inkluderende og demokratisk fællesskab. Det primære formål er at skabe et trygt, uforpligtende og venligt miljø, hvor mænd kan være sammen og være noget for hinanden.

I Mænds Mødesteder, som både er nonprofit og ikke kommercielle og åbne for alle mænd over 18 år, har i dag mere end 30 netværk landet over, hvor mænd flere gange om ugen kan mødes i et alkoholfrit samlingspunkt, hygge sig aktiviteter som f.eks. Billard og Petangue, træffe nye bekendtskaber og dermed indgå i nye relationer for at forebygge ensomhed, isolation og mistrivsel.

I Esbjerg har netværket omkring 40 medlemmer – både enlige og som del af samboende par. Netværket holder til på Skovbocentret på Gl. Vardevej. Her er der – for et meget beskedent kontingent – tre dage om ugen arrangementer, kaffe og gode muligheder for en snak om, hvad nu en gang kan røre sig i en mandehjerne.

Netværket i Esbjerg har både en Facebookside og en hjemmeside, hvor der løbende orienteres om lokale arrangementer.

Dagens tur

Torsdag, den 16. maj havde netværket inviteret på heldagsbustur til Strøjer Samlingen af klassiske biler på Fyn. Knapt 40 personer, en blanding af netværksmedlemmer og deres ledsagere, havde tilmeldt sig turen. En af KomEsbjergs fotografer hoppede med, da bussen kørte fra Treenighedskirken kl. 8 – og fik lov både at fotografere og tale med deltagerne undervejs. Det kom der nedenstående sammendrag af turen ud af:

Siddende højt i den komfortable turistbus, hvor en enkelt kørestolsbruger med stol og hele molevitten forinden afgang var løftet op med den dertil installerede stolelift og stolen fastgjort til skinnerne i gulvet, strålede de forårsgule rapsmarker om kap med solen, mens både kaffen og de smurte rundstykker havde en særdeles positiv virkning på den i forvejen gode stemning i bussen ad motorvejen østover.

Strøjer Samlingen

Hos Strøjer Samlingen gav guiden, Søren en kort introduktion til familiens Strøjers hele 6 generationer på teglværket, som har givet det økonomiske grundlag til den helt unikke samling af de mange, klassiske køretøjer. Inden for i samlingen startede rundvisningen i den mere historiske del, hvor deltagerne fik fortalt meget levende om de enkelte køretøjers baggrund for at være med i samlingen. Blandt mange andre oplysninger fik vi også forklaringen på en af samlingens mest undseelige biler; som nok alligevel var den allervigtigste – nemlig Strøjers allerførste bil, han købte som kun 14-årig.

Efter knapt i time i Pit Lane, som denne del af samlingen kaldes, var det tid til den store tur i den øvrige samling af imponerende køretøjer, hvis samlede værdi stadig er en forretningshemmelighed mellem forsikringsselskabet og Strøjerfamilien.

Søren havde en formidabel viden hvert enkelt køretøj. En viden, rig på anekdoter, han på den mest charmerende måde fik formidlet videre til de mange tilhører, hvoraf en stor del jo var kvinder, som måske ikke havde helt samme grundlæggende interesse i de firehjulede, som deres ledsagende mænd.

Frokosten og hjemturen

Efter godt to særdeles spændende timer i selskab med guiden, var det tid igen at finde bussen for at køre til Middelfart, hvor frokosten ventede hos restaurant Kitchen. Mange har nok bemærket den gamle, gule amerikanske skolebus, som står i skoven på venstre hånd, når man kommer fra Den Gamle Lillebæltsbro. GMC’en er indrettet som Food Truck; men i bygningen ved siden af findes faktisk en restaurant med et spændende koncept af en buffet med små retter, anrettet på små tallerkener, hvor man blot tager, hvad man har lyst til – og meget gerne flere gange. Frokosten sluttede med, Mænds Mødesteder sponserede dessert fra is buffeten, inden bussen fortsatte mod vest.

På hjemturen var indlagt et besøg Det Hemmelige Sted, som viste sig at være hos brødrene på Lillelund Julemuseum ved Skibelund. Museet har tidligere være rammen om en TV-udsendelse, hvor de to brødres hverdag blev beskrevet.

Dagen tur sluttede ca. kl. 16.15, hvor Bussen igen ankom til TreenighedsKirken og deltagerne tog afsked efter en både interessant og hyggelig dagstur. I linksamlingen herunder finder du flere oplysninger netværkene Mænds Mødesteder, Mænd og Sundhed samt Støjer Samlingen og Julemuseet.

Kilde: Mænds Mødesteder, Danmark og Forum for Mænds sundhed.