Af Camilla Uth Fotos: KomEsbjerg

Der er ikke noget som duften af friskmalet kaffe, uanset om man drikker kaffe eller ej, så er den duft af de ristede bønner der bliver kværnet til det brune pulver en helt speciel sanseoplevelse.

Den duft kender Birthe Mikkelsen bedre end flertallet, for hun er vokset op med duften af ristet kaffe, ja man kan fristes til at sige, at hun har fået det ind med modermælken, for Birthes morfar havde et kafferisteri i Norgesgade i Esbjerg – Kaffe Mikkelsen blev han kaldt, men han lød navnet Søren Nielsen. Kafferisteriet åbnede i 1932, og det tog et pænt stykke tid måske endda år, inden private kunder kunne få lov til, hvad der hidtil kun havde været forbeholdt købmænd at købe kaffe ved døren. Der var rift om de skønne kaffeblandinger, dog er opskriften på blandingerne en familiehemmelighed, den bliver ikke udleveret, men kaffen kan man købe i Kaffe og Tehuset i Torvegade 41.

Kaffebutikken i Torvegade er ejet af Birthe Mikkelsen, Birthe er barnebarn af Søren Nielsen. Hun er nu ene ejer af butikken i Torvegade, som hun førhen drev sammen med sin mand Thorleif Frandsen, sønnen Niklas er dog ansat i et fleksjob i butikken, så det familiære aspekt er på plads.

Butikken egne kaffeblandinger sælger rigtig godt, de er en del af butikkens signatur og her går Java Kaffebønnen igen, – den er fra Indonesien, for ellers må det ikke hedde Java kaffe, forklarer Birthe og fortæller at det er den kaffe de sælger mest af.

Den lille butik er hyggelig, det er som at træde mange år tilbage i tiden, og kunne man rejse via duft, så var det ingen sag at blive ført tilbage, for udover den gode kaffe, så dufter her fantastisk af the. Den lækre Earl Grey the som sælges i løs vægt, dufter så stærkt og lifligt af Bergamotolie, at det er en fryd, og den er special blandet til lige netop butikken i Torvegade. En the blander de dog selv i butikken, – det er vores Forårs the, og den bliver blandet af fire forskellige slags sort the, fortæller Birthe. Hun laver også selv etiketterne til the poserne, så det bliver næppe mere autentisk.

Det lå ikke i kortene at Birthe skulle leve af at sælge kaffe, oprindeligt er hun uddannet farmakonom og har arbejdet på et apotek i Varde, men nu er hun hovedpersonen i kaffe og The Huset.

De er nok at se og opleve i butikslokalet, de gamle kaffemøller, kaffedåserne, og hele interiøret, fortid der på smukkeste vis bliver blandet med nutid. De store gevirer som vidner om Birthes forhenværende mand Thorleif, der var en dygtig jæger.

Sniger man sig et par trin op af trætrappen lander man i endnu et slaraffenland af finurligheder og lækkerier, her er der lækre specialøl, Elmelund økolade samt Valrhona chokolade og Bagsværd lakrids bare for at nævne nogle af specialiteterne, for her er rigtig mange, og skønt er det at lade blikket gå på opdagelse på de mange hylder.

Birthe byder os på en kop kaffe og stemningen er helt i tråd med butikken, hyggelig og familiær, for hendes tidligere svoger Hans Jørgen er kommet forbi og snakken går om gamle dage.

Birthe fortæller at de også laver gavekurve i forretningen, men at det er der ikke så stor efterspørgsel på længere, for de forskellige store supermarkeder sælger jo også specialøl.

Sønnen Niklas kommer også forbi, han er kommet i butikken siden han var barn, og han har arbejdet i butikken i ca. 15 år, og er nu ansat her i et fleksjob. Niklas er helt afklaret omkring hvad han vil, han vil gerne overtage butikken, og han vil ikke lave noget om, den skal være som den er nu. Dog vil han måske kunne finde på at skifte nogle øl ud, men ellers har han ikke planer om at ændre noget, og det kan man jo godt forstå, for butikken er en tidslomme af den mest charmerende slags.

Når man tænker på at den røde tråd og familiefirmaet strækker sig helt tilbage til 1932, så er det glædeligt at opleve at en ung mand er helt sikker på at han vil videreføre familiefirmaet, måske endda sætte sit eget præg på det, men selvfølgelig kun hvis han får lyst. For Niklas er en ung mand, der godt kan lide det traditionelle, og det kan man kun respektere i en verden hvor udviklingen går stærkt.