Af Redaktionen og Bedre Psykiatri.dk Foto: www.billedwerk.dk

Husker du Marianne Bjerring fra Den store bagedyst 2018, der bagte en helt unik ADHD-kage til sin søn?

Marianne løfter sløret for, hvilke julekager hun bager sammen med sønnen Anton og fortæller, hvordan hun har ændret nogle af juletraditionerne for at tilgodese hans ADHD.

Skru ned for ambitionerne og forventningerne – julen bliver alligevel ikke som den gang, du var barn. Sådan lyder Marianne Bjerrings bedste råd til alle, der ligesom hun selv har et barn med psykiske udfordringer.

Hvis man har set Marianne Bjerring folde sig ud i Den store bagedyst, forestiller man sig måske, at hendes jul er et festfyrværkeri af overdådige julekager. Men som mor til 9-årige Anton med ADHD ved Marianne, at høje ambitioner og forventninger rimer på skuffelser og frustrationer. Når Marianne og Anton er i køkkenet sammen, holder de sig derfor til pebernødder.

-Man kan ikke gøre noget forkert med pebernødder, og ingen kan blive sur på dem. Man kan lave dejen sammen, de skal ikke bage længe, og de skal ikke køle ned og pyntes, inden man kan spise dem.

Marianne Bjerring har flere gange oplevet, at det nemt endte galt, hvis kagerne blev for krævende. Hvis det fx blev for svært eller endte anderledes, end Anton havde forestillet sig, blev han frustreret og kunne finde på at kaste med tingene og marchere ud af køkkenet.

-Det gav dårlige oplevelser for ham og gjorde også mig vred og ked af det. -Her har jeg købt ind og bagt og handlet, og så kan du ikke lige tage dig sammen.

Sammen med vreden og skuffelsen kom den dårlige samvittighed. -Jeg ved jo godt, at det er forkert at tænke sådan – han kan jo ikke gøre for det. Så nu øver jeg mig i at være på forkant og skrue ned for forventningerne.

Det er ikke kun kageambitionerne, Marianne har lært at skrue ned for. Det er alt, der risikerer at få Antons julehumør til at overophede. Gavekalenderen er skiftet ud med en adventskalender, slikkalenderen er underlagt knivskarpe regler, og de mange arrangementer og aftaler er skåret ind til et minimum.

-Mest af alt øver jeg mig i at lade være med at prøve at få julen til at leve op til de minder, jeg har fra min barndom. En rigtig jul er det, der er rigtigt for min familie nu.

 Marianne Bjerrings ADHD-venlige juleråd
– Drop pakkekalenderen og lav en adventskalender i stedet
– Lav klare regler for slikkalenderen
– Giv barnet en vej ud af aftalerne. Giv dem en mulighed for at vælge noget andet.
– Lad være med at planlægge for meget – hellere få hyggelige arrangementer end mange dårlige.
– Lad være med at tænke på, hvad andre synes og mener. Du ved bedst, hvad der er godt for dig og din familie.
– Mærk efter på dagen og stol på din mavefornemmelse. Spørg dig selv om det her arrangement bliver godt, og drop det hvis maven siger nej.

Mariannes pebernødder

Ingredienser
200 g blødt smør
225 g sukker
1 dl piskefløde
450 g hvedemel
1 tsk. stødt ingefær
1 tsk. stødt kanel
1 tsk. hvid peber
1 tsk. kardemomme
1 tsk. bagepulver
1 tsk. natron

Tilberedning
Kom sukker og smør i en skål, pisk med elpisker eller på røremaskine til massen er blød og luftig, pisk fløden i ved lav hastighed. Kom alle de tørre ingredienser i en skål og bland dem sammen. Pisk dem i dejen. Brug hænderne til sidst og æld dejen så den er ensartet.

Nu kan du trille dine pebernødder. De skal bages ved 200 grader i 7-8 minutter, men hold øje med dem. Bagetiden afhænger meget af hvor store pebernødder du har lavet. De skal være gylden brune når de er færdige. Lad dem køle helt ned på en rist inden de kommes i en kagedåse.

Marianne Bjerring var med i Den store bagedyst på DR i 2018.