Af Redaktionen   Kilde DR Nyheder

Det kalder på en spontan og næsten barnlig glæde, når man ser et stjerneskud på nattehimlen.

Og hvis du går ud under åben himmel en af de næste nætter, er der stor sandsynlighed for at se flere. Himlen vil nemlig vrimle med ildkugler og stjerneskud, når meteorsværmen Perseiderne vælter ned gennem atmosfæren, fortæller Cecilie Sand Nørholm, som er astrofysiker på Planetarium.

De topper 12-13. august og kan give op til 150 stjerneskud i timen.

Det skal i princippet “bare” være mørkt, men fra midnat og nogle timer frem natten mellem den 12. og 13. er forholdene allerbedst.

– Det føles som en hel sværm af stjerneskud, og det kan virke som om, at man næsten ikke kan nå at dreje hovedet, før et nyt kommer susende. Et stjerneskud er i sig selv både flot og imponerende, men når der kommer så mange på kort tid, er det en vild oplevelse at stå udenfor, siger hun

Skulle man mod forventning blive træt af ildkugler, som flænser himlen, er der faktisk endnu et særligt syn at finde på himlen i disse dage, fortæller Cecilie Sand Nørholm.

– Kigger man mod sydøst på nattehimlen, kan man faktisk også se de to planeter Jupiter og Saturn med det blotte øje. Der er altså en enestående mulighed for både at se stjerner, stjerneskud og planeter, hvis man er villig til at ofre lidt af nattesøvnen, siger hun.

Hvad er et stjerneskud?

Et stjerneskud er et meget lille stykke af en asteroide eller komet, som ved høj fart brager ind i Jordens atmosfære, hvor det brænder op.

Typisk er der tale om småsten eller sandkorn.

Den brændende hale, vi kan se på himlen, opstår, fordi atmosfæren bremser stenen og skaber friktion, hvilket lyser luften omkring objektet op, indtil det er fordampet.

Jo større stenen er, desto længere tid tager det for den at brænde op i atmosfæren.

Det er derfor nogle stjerneskud lyser kraftigere end andre – og derfor der findes ildkugler, som groft sagt er sumobryder-udgaven af et almindeligt stjerneskud.