Af Sabina Schmidt Foto: Naturkraft Mads Dalegaard
10 års planlægning og tre års byggeri kulminerede i går i en fascinerende ekspedition gennem den vestjyske natur, da H.K.H. Kronprinsessen foretog den officielle indvielse af oplevelsesarenaen Naturkraft ved Ringkøbing.
Dermed har Danmark nu fået en 5 hektar stor oplevelsesarena, hvor alle generationer kan lege sig til en bedre forståelse af naturens kræfter og ruste sig til selv at bidrage til den grønne omstilling.
Administrerende direktør for Naturkraft, Peter Sand, der har været med på hele den 10 år lange rejse fra idé til virkeliggørelse, siger: -Denne her dag har vi glædet os til meget længe. Naturkraft var et vitalt projekt, allerede da vi fik ideen, men i takt med klimakrisens udvikling og et akut behov for en grøn omstilling af vores samfund, er Naturkraft kun blevet endnu vigtigere. Et besøg på Naturkraft skal både være en spændende familieoplevelse og motivere til fornyet adfærd. Det er en national arena, der ved at iscenesætte den barske vestjyske natur, skal hjælpe os alle til at forstå naturens kræfter og naturens balance bedre – så vi kan skabe os den bæredygtige fremtid, alle ønsker.
Til stede var desuden minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling Mogens Jensen samt repræsentanter fra nogle af de fonde, der har bidraget til den ambitiøse realisering af Naturkraft, herunder Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla, formand for A.P. Møller Fonden, Henrik Tvarnø, direktør for A.P. Møller Fonden og Nina Kovsted Helk, filantropidirektør i Realdania.
Borgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune, Hans Østergaard, var mindst lige så begejstret for åbningen af den ny arena for naturens kræfter og udtaler: -Vi vestjyder forstår om nogen, hvad det vil sige, at leve af og i samspil med naturen, og det er en glæde, at vi i dag her i Naturens Rige, kan åbne et fyrtårn inden for formidling af naturens kræfter.
Fra verdensmål til hverdagsmål
Naturkraft skal bidrage til at gøre de ambitiøse politiske verdensmål til hverdagsmål ved at gøre os alle klogere på naturens kræfter, så vi selv i det små, i vores hverdag, kan bidrage til den grønne omstilling. Man vil blandt andet få inspiration til affaldssortering, genanvendelse og reduceret plastikforbrug. Og gennem et nyt madkoncept i arenaens cafe tages de besøgende med på en opdagelsesrejse gennem lokale fødevarer og kan teste, hvor bæredygtige deres spisevaner er gennem et CO2-hjul.
Iagttag, prøv, forstå
Samtidig vil arenanen være fyldt med oplevelser og aktiviteter, hvor den besøgende mærker naturens kræfter på egen krop og efterfølgende bliver klogere på, hvad der sker, når vi forstyrrer naturens balance.
Arenaen består af en stor ringvold på over 600 meter i omkreds med en integreret hovedbygning på knap 5.500 etagem2. Udendørs kan gæsterne blandt andet få vestenvind i håret i svævebanen, gå på opdagelse i otte vestjyske naturtyper, tranportere sig rundt ved hjælp af trækfærger, blive blæst bagover af en vesterhavsstorm i vindturbinen, rutsje ned ad enorme ringvold og gå på ekspedition.
Hovedbygningen rummer sanseinstallationer som en kæmpemæssig bølge og et fascinerende klitlandskab, samt tre kupler, hvor man kan undersøge og forstå naturens kræfter. Det sker eksempelvis i form af et klimaspil, der visualiserer, hvordan små og store valg påvirker befolkningerne i en fiktiv verden.
Man kan trygt besøge Naturkraft
Naturkraft følger naturligvis myndighedernes anvisninger i relation til Covid-19 og har implementeret følgende forholdsregler:
– Begrænset antal billetter dagligt – køb online på forhånd, da der er risiko for, at der er udsolgt.
– Løbende registrering af antal gæster inde som ude – gæstebegrænsning i hovedbygning.
– Klar guidning af gæsterne.
– God plads til gæsterne – Naturkraft har meget plads inde som ude.
– Vi kan styre gæsternes vej rundt i Naturkraft – ude som inde – og der er ensretning, hvor det er nødvendigt.
– Høj hygiejne – hyppig rengøring og adgang til vaske og håndsprit overalt.
– Særligt synlige sikkerhedsmedarbejdere – klar til at hjælpe alle til den bedste oplevelse.