Tekst og fotos: Camilla Uth

Det så lidt sort ud da Niklas Tønning på 30 år for lidt over tre år siden blev ramt af stress. Niklas er uddannet maskiningeniør, og måtte sygemelde sig fra jobbet. En af dagene, mens han gik sygemeldt, fandt han på at stå og slibe lidt på en bordplade, og arbejdet med træet appellerede til ham, – det var nærmest som at komme i en form for zen, fortæller han. Når man kigger rundt i forretningen i Strandbygade, står det da også klart, at de gamle møbler bliver passet og plejet, – jeg er ved at oliere et bord forklarer Niklas undskyldende, og duften af møbelolie og de gamle ting af forskellige træsorter, komplimenterer hinanden. Det dufter lidt af træværksted her, og det må det gerne, for arbejdet med træet er en stor del af, hvem Niklas er. – det her bord lavede jeg af en massiv rund ege plade, som jeg brugte til bordplade, og det runde stel under er lavet af stykker af massivt teaktræ, forklarer han, mens han stolt viser os et bord, som han har frembragt.

Niklas er selvlært opfinder, hans hjerne er tilpas krøllet til at kunne se sjove muligheder i gamle ting, og tænke i nye baner, så de forskellige ting får nyt liv og endda nye formål. – Jeg kan godt lide at tænke anderledes, bare fordi det har været et askebæger, så kan man jo bruge det som både smykkeskål eller andre ting. Jeg har godt nok lige solgt den, men jeg havde en gammel cykellygte, som jeg fandt, sådan en gammel dynamo, som jeg så satte på et nodestativ, hvorefter jeg pillede indmaden ud, så det blev til en lampe, siger Niklas. En gammel tørrehjelm har også fået en renæssance og blevet transformeret til en standerlampe, og nu står den blandt butikkens andre små sjove finurligheder, og venter på, at der kommer en forbi, der forelsker sig i den.

Det er ikke nips der er mest af, men det har dog fået en lille afdeling i kælderen, på vejen ned af trappen, hænger der et originalt maleri af Troels Trier, – det illustrerer mig så godt, griner Niklas, for det er noget af en blæksprutte med gang i mange ting, der er afbilledet på det spændende maleri.

Der hersker ikke tvivl om, at Niklas lever op til navnet: ”Møbelmanden”, for møblerne står hans hjerte nær, og de findes i alle afskygninger, og fejler de noget, tager han dem under kærlig behandling, med slibning, oliering og ja han ompolstrer og bygger sågar også om nødvendigt.

Kunst kan man også finde på væggene i den lille hyggelige butik, – jamen jeg har jo et samarbejde med en der hedder Victoria Allison, og hendes ting og plakater hænger så udstillet her, siger Niklas.

Niklas åbnede dørene til Møbelmanden 27. marts lige før påske, og stedet er godt besøgt. – Jeg synes det er blevet taget rigtig pænt imod, alt opstart er jo svært kan man sige, men sådan umiddelbart er folk venligt stemt overfor, at der kommer noget nyt.

Den lille butik ligner måske ved første øjekast en lille retro butik, men den er så meget mere, der er puttet sjæl i den, og der bliver puttet både kærlighed og sjæl i de sjove og lidt skæve ting Niklas opfinder, butikken er klart et besøg værd. Det er hårdt at blive stressramt, men i dette tilfælde havde det en sidegevinst, Niklas fandt sin rette hylde, og den hylde ligger i Strandbygade 25 lige ved siden af blomsterbutikken.