Af Redaktionen

Organisationen ADL har nu tilføjet ”OK-tegnet” til listen over had-symboler.

Så tænk dig om en ekstra gang, hvis du vil signalere ‘ok’ med hånden ved at slå tommel- og pegefinger sammen til en cirkel.

‘Ok’-håndtegnet er nu officielt blevet udråbt til et racistisk ‘hadsymbol’ af den amerikanske jødiske anti-had-organisation Anti Defamation League (ADL). Skriver blandt andet Washington Post.

Flere af dem er ifølge organisationen racistiske symboler, der er blevet ‘adopteret’ af den yderste højrefløj.

I alt er der 35 nye tilføjelser udover ‘ok’-tegnet. Symbolet fandt oprindeligt vej til det højrenationalistiske miljø via en hoax, der herskede på hjemmesiden 4chan. Også sætningen ‘it’s okay to be white’, og frisuren ‘the Dylan Roof Bowlcut’ er kommet på ADL’s opdaterede hadsymbol-liste.

– Selvom ekstremister fortsætter med at anvende symboler, der kan være flere årtier gamle, skaber de ofte nye symboler, memes og slogans for at give udtryk for deres hadefulde følelser, siger Jonathan Greenblatt i forbindelse med den opdaterede liste.

Symbolerne har desuden, ifølge ADL, ofte vist sig i racistiske relationer online på blandt andet 4chan, 8chan og Reddit, fortæller organisationen, og har efterhånden også spredt sig til mere ‘mainstream’ sociale medier som Twitter, Facebook og forskellige gaming-platforme.

En undersøgelse, som ADL selv foretog i juli, viste, at 23 procent af de adspurgte online-gamere har været ‘udsat for racistiske ideologier under gaming’.

– Mens nogle hadsymboler har et kort liv, får andre deres eget liv og bliver redskaber til online trolling. Vi holder særligt øje med de symboler, der får en blivende magt, og dem, der flytter sig fra online-brug og ud i den virkelige verden, siger Mark Pitcavage, der er historiker og analytiker for højreekstreme grupper.