Af Sabina Schmidt

Få fem gode råd til, hvordan du bedst muligt kommer igennem solens stråler!

Er du også en af dem, der elsker solens stråler og bare ikke kan få nok, når først det varme vejr igen har ramt Danmark? Så er der nogle ting du skal vide.

For inden du hopper i bikinien eller badeshortsene bør du sætte dig ind hvad dagens Uv-indeks, lyder rådet fra eksperterne.

Uv-indekset beskriver intensiteten af solens skadelige Uv-stråler og nævnes for tiden dagligt i vejrudsigterne på tv.

-Det er rart at have et konkret redskab, der kan hjælpe en til, hvornår det er relevant at solbeskytte sig selv og dermed undgå solskoldninger. Det giver en forståelse for, hvornår på dagen og hvilken årstid solen er stærkest, siger seniorprojektleder i Kræftens Bekæmpelse Anne Sofie Christensen og tilføjer:

-Vi anbefaler, at man især passer på mellem klokken 12 og klokken 15, hvor Uv-strålingen er højest. Det afhænger selvfølgelig også af ens hudtype, hvor let man bliver solskoldet. Hvis man for eksempel har meget lys hud, skal man passe ekstra på i solen, siger hun.

Men hvad er Uv-indeks?

Uv-indekset er den globale standard for måling af solens stråling og beskriver dermed intensiteten af solens skadelige Uv-stråler.

Under 3:   Lav

3 til 6   :   Moderat

6 til 8  :   Høj

8 til 10:   Meget høj

Over 10:  Ekstrem

Uv-indekset er højest i middagstimerne, hvor solen står højest på himlen, og der er skyfrit.

Når Uv-indekset er over 3, bør du tage solcreme på.

Ved at tjekke indekset får du svar på, hvornår du skal passe ekstra godt på i solen og bør bruge solbeskyttelse.

APP der duer!

Kræftens Bekæmpelse har også udviklet en gratis app ‘UV-INDEKS’, som giver dig den aktuelle prognose over Uv-indekset både herhjemme og i udlandet.

I appen kan du også indtaste hudtype, så du ved, hvor længe du kan opholde dig i solen og dermed vide, om det er tid til solhat, skygge og solcreme, som Kræftens Bekæmpelse anser som de absolut bedste sol-råd, man kan følge.

På den måde undgår man nemlig de smertefulde solskoldninger, der på længere sigt øger risikoen for hud- og modermærkekræft. Kræft risikoen opstår, fordi solens stråler laver skader i hudcellernes dna.

Sådan passer du på dig selv i solen

Søg skygge specielt imellem kl.12.00 – 15.00 hvor solens Uv-stråling er stærkest.

Brug solcreme, de steder hvor din hud ikke er dækket af tøj – specielt hvis Uv-indekset kommer over 3. Brug minimum faktor 15 i Danmark og minimum faktor 30 i lande, hvor solen er stærkere.

Brug en solhat med bred skygge og tøj der dækker overarme og lår.

Tag hensyn til din hudtype: Der er stor forskel på, hvor meget beskyttelse, vi har behov for, da det afhænger af hudtype. De fleste danskere hører til i den lyse kategori, hvor det anbefales at bruge solcreme og følge sol-rådene ved Uv-indeks 3.

Kilde: Apoteket samt Kræftens Bekæmpelse med flere.