Af Redaktionen Foto: Syd- og Sønderjyllands Politi
Politifolk fra Syd- og Sønderjyllands Politi tager tyvens briller på og kigger på udvalgte villakvarterer. Her har de øje for huse, der er åbenlyse indbrudsemner, og giver ejerne gode råd.
Betjente fra Syd- og Sønderjyllands Politi går for tiden i indbrudstyvenes fodspor og kigger på udvalgte villakvarterer i hele Syd- og Sønderjylland mellem klokken 17.00 og 21.00.
Her vil de have øje for de huse, der er åbenlyse indbrudsemner, for eksempel fordi bygningen er helt mørklagt, carporten er tom eller skraldespanden står fremme, efter den er tømt.
Hvis huset virker tillokkende for tyve, får ejeren en hilsen fra politiet i form af en mulepose med et brev fra politiets forebyggelsessektion og en brochure med titlen ”Tænd lyset”, samt et tænd/sluk-ur sponseret af BoTrygt.
Brevet fortæller, hvorfor politiet har kigget forbi, brochuren giver blandt andet ti tricks til at sikre sig mod indbrud og med tænd/sluk-uret følger en opfordring om at bruge pæren.
-Vi vil gerne slå et slag for, at lys ude og inde virker forebyggende. Faktisk har huse med aktiv belysning tre gange færre indbrud end huse, der ikke er sikret mod indbrud. Hvis man vil gøre en enkelt ting for at gøre sit hus indbrudssikkert, er det mest effektive at få huset til at se ud som om, der er nogen hjemme. Et mørkt hus er en invitation til tyvene, advarer vicepolitiinspektør Christian Østergård, leder af Syd- og Sønderjyllands Politis Forebyggelsessektion.
Politifolkene kommer forbi i eftermiddags- og aftentimerne, fordi der erfaringsmæssigt sker flest indbrud på disse tidspunkter. Patruljerne spotter de mørke bygninger fra offentligt tilgængelige områder som veje, stier, grønne områder, så betjentene får de samme synsindtryk som en indbrudstyv, der rekognoscerer i kvarteret.
Heldigvis er antallet af indbrud i private beboelser dalet væsentligt de seneste år i Syd- og Sønderjylland. I 2021 brød indbrudstyve ind i 950 syd- og sønderjyske hjem, mens der i 2019 var 1754 indbrud. Det betyder et fald på 46 procent. I forhold til 2020 er antallet af indbrud faldet med 16 procent. I 2020 brød tyve ind i syd- og sønderjyske hjem 1132 gange.
– De seneste år har været atypiske år på grund af corona-krisen, hvor mange har været hjemsendte, hvilket har smittet af på antallet af indbrud. Så skal vi fortsætte den gode udvikling, betyder det meget, at borgerne tænker i indbrudssikring, siger vicepolitiinspektøren.
Får du ikke besøg af politifolkene, kan du selv teste, om din bolig virker tillokkende på en indbrudstyv.
– Stil dig uden for dit hjem og spørg dig selv: Ser det ud som om, der er nogen hjemme? Vil det være nemt at bryde ind og komme ud igen med tyvekosterne? Man kan eventuelt slå sig sammen med naboerne og sammen tage et kig på husene. Og måske få gang i appen Nabohjælp ved samme lejlighed, da nabohjælpen også forebygger indbrud, foreslår Christian Østergård.
Syd- og Sønderjyllands Politi samarbejder med BoTrygt om at sætte fokus på at forebygge indbrud i den mørke tid. BoTrygt er et initiativ af TrygFonden og Realdania med Bolius og Det Kriminalpræventive Råd, der har til formål at nedbringe antallet af indbrud i Danmark.
GODE RÅD TIL AT UNDGÅ INDBRUD:
Sørg for, at huset ser beboet ud
Det gælder i princippet om at få tyven til at fravælge jeres hus på afstand. Det kan bl.a. gøres ved at tænde lyset og fjernsynet. Er du ikke hjemme, kan du fx bruge tænd-og-slukure, LED stearinlys med timer og fjernsynssimulatorer. Det er en god idé at benytte en sensor eller timer på lamperne. Statisk lys, der konstant er tændt, giver mindre opmærksomhed og sender et signal om, at huset er alene hjemme.
Udendørs lys – også på bagsiden af huset
Sæt masser af sensorstyret udendørslys op, så lyset tænder ved bevægelse. På den måde overraskes tyven i mørket, når vedkommende bliver lyst op, og samtidig kan lyset alarmerer naboerne.