Af Sabina Schmidt

Vinterkulden her i de kolde måneder, betyder ofte hoste, løbende næser, feber, og desværre også ekstra sygedage for arbejdspladsen. Men du kan faktisk med et par simple forholdsregler mindske risikoen for at blive smittet og med en god hygiejnepolitik på arbejdspladsen, gavner det alle.

Særligt hænderne

I løbet af en dag er dine hænder i kontakt med rigtig mange baktier.

Det er uanset om det er hjemme hos dig selv, i børnenes børnehave eller skoler, bussen eller toget, arbejdspladsen, supermarkeder eller i trænings centret.

For en god hånd-hygiejne kan spare dig for mange sygedage, da smitten meget ofte sker via vores hænder. Det er altid vigtigt, at du får vasket dine hænder grundigt eller har en lille hånddesinfektion med i tasken, der hvor du måske ikke har mulighed for, at få vasket hænderne.

Hygiejne-politikken

Rigtig mange bakterier og vira spredes via luften. Så hvis først en kollega er blevet syg og alligevel møder op på arbejde, kan det være svært at undgå at blive smittet.

Det er derfor vigtigt, at man lufter hyppigt ud, så der jævnligt kommer frisk luft ind i lokalerne.

Det er også vigtigt at være opmærksom på de mange hotspots, der bliver rørt af mange hænder i løbet af en dag

På en arbejdsplads kan det fx være dørhåndtag, kaffemaskinen, grebene på køkkenlågerne og køleskabet eller trappegelænderet.

Men en form for hygiejnepolitik kunne uden tvivl reducere den værste smitte.

Hvis du som arbejdsgiver eller ansat vil implementere en god hygiejnepolitik på din arbejdsplads, kan du lade dig inspirere af disse simple forholdsregler:

  • Vask hænder, når du kommer og går fra arbejdspladsen
  • Brug håndsprit til at desinficere jævnligt
  • Rengør og desinficér din computer og din telefon jævnligt
  • Hvis muligt så arbejd hjemmefra, hvis du er utilpas – og vær syg, hvis du er syg
  • Synliggør de mest udsatte steder og rengør dem dagligt f.eks. kaffemaskinen, tekanden, trappegelænder, dørhåndtag og lignende steder, som i er mange der er i kontakt med dagligt.
  • Brug skeer til skåle med nødder, slik eller andre snacks, der står fremme
  • Luft hyppigt ud, så I ikke sidder i den samme luft hele dagen.