Af Sabina Schmidt   Kilde: Plantorama

Rekordvarm og tilmed en temmelig våd vinter gør, at både skadedyr og svampesygdomme, er i fuld gang med at indtage Danmarks haver. Få haveekspertens råd til, hvordan du kommer havens utøj til livs.

Vinteren har slået varmerekorden og februar snuppede titlen som vådeste, påsken har så vist sig fra sin pæne side. Men vi var også mange der var ved at være godt mættede med blæsende regnvejrsdage, og nu har de milde og våde takter skabt et sandt slaraffenland for skadedyr og svampesygdomme, der så småt er begyndt at indtage de danske haver.

– En typisk dansk vinters lave temperaturer slår rigtig mange skadedyr og svampesporer ihjel, men årets fugtige vejr og usædvanligt høje temperaturer, har skånet både svampesygdomme og mange insekter – vi kommer til at opleve et regulært boom i lus og skadedyr. Og så snart temperaturerne begynder at stige, vækkes plagerne af deres dvale, siger Kamilla Høy, der er planteekspert hos Plantorama.

Kamilla Høy giver her sine tips til, hvordan du giver din have de bedste forudsætninger oven på den våde og varme vinter.

Natur i haven KomEsbjerg
Der er nok at se til i haven i april måned.

Gør haven ren

Rådne frugtrester, blade, grene og andre løvrester er i år væsentligt mere befængte med svampesygdomme end normalt, fordi der stort set ikke har været frost. Når forårsvarmen kommer, bliver svampesporerne vækket til live, og henover foråret eskalerer det til svampeangreb, hvis man lader stå til. Ryd derfor grundigt op i hele haven, og sørg for at fjerne gamle grene, nedfalden frugt og visne planter – fjern det hele, inden varmen for alvor får fat.

Gør haven modstandsdygtig

Skadedyr som for eksempel lus er svære at forebygge mod, og vi forventer normalt, at frost og kulde skal tage livet af dem. Det er ikke sket i år, og det kommer vi især til at mærke på roser og planter i stenfrugtsslægten, der blandt andet tæller diverse sorter af kirsebær, blommer, ferskener, mirabeller og slåen, som lusene ivrigt angriber. For at dæmme op mod de små skadedyr skal man holde sine planter sunde med gødning og god jord. Ligesom vi skal spise sundt for at opretholde et sundt immunsystem, har planter brug for næring, for at være modstandsdygtige.

Insekter og fugle

Selvom dine haveplanter er sunde og velnærede, kan det være en god idé at søge hjælp blandt havens fugle og insekter i kampen mod skadedyrene. Stauder, frugttræer og -buske har blomster med meget nektar, og det tiltrækker mange insekter og derfor også fugle, og begge er med til effektivt at holde lusebestanden i haven nede. Undgå en steril have, og prøv eventuelt at lave en allé, hvor der sås blandede blomsterfrø, der kan lokke dyrene til.

Haven i april KomEsbjerg
Man kan få god hjælp fra havens blomster og fugle i kampen mod fx. lusene.