Tekst og fotos: Camilla Uth

5. generation af slagtere er kørt i stilling hos slagter Christiansen i Nordby på Fanø. Sønnen Niels har valgt at gå i sin fars fodspor og vil over tid afløse ham på posten i den populære slagterforretning, der leverer specialiteter både til øboerne, Fanøs mange turister og flere restauranter og delikatesse butikker rundt omkring i Danmark.

Han er to gange blevet kåret som Danmarks bedste slagter. Sidste år vandt han prisen for Danmarks bedste grillpølse, en titel han har tænkt sig at forsvare, for som de mange diplomer og medaljer der pryder væggene i butikken, vidner om. Så ikke bare deltager Henrik Christiansen, 4. generation af slagtere og indehaver af slagterbutikken i Nordby, i konkurrencer, han vinder også rigtig mange af dem.

Hans baggrund for at deltage i konkurrencerne, er som han selv udtrykker det, en måde hvormed, han kan lære noget, dygtiggøre sig, og være med til at udvikle samt forfine produkter indenfor det fag, han er født ind i, og som han har arbejdet med siden han var en ganske lille dreng. Han gør det med faglig stolthed, og med en forkærlighed for de gode råvarer og ikke mindst respekt for sit fag.

Fra barndommen i butikken i Esbjerg til mester i Nordby

Henriks Oldefar havde slagterforretning i Jyllandsgade, og hans bedstefar og far havde slagterforretning i henholdsvis Stormgade og Strandbygade. Her trådte Henrik sine barnesko, og han var kun en stor knægt, da han for første gang begyndte at hjælpe til i butikken med forskellige forfaldende opgaver. Her lærte han også at skære, og det kom ham til gavn, da han senere hen gik i lære hos slagter Kaj Madsen i Esbjerg. Hvor hans forhenværende kone Rikke også er udlært.

Henrik havde altid vidst, han ville være selvstændig, så da hans far ringede og sagde, at slagterforretningen i Nordby var sat til salg, gik der ikke længe før parret havde købt den. De var dengang begge kun 22 år og flyttede til Nordby, hvor de blev selvstændige og boede i lejligheden ovenpå forretningen med deres første barn Christian, der dengang kun var to år. Siden kom Anna og Niels til, og det er sidstnævnte, der på sigt overtager slagterforretningen efter sin far. Dog mener Henrik at der skal gå noget tid, inden han bliver partner i firmaet. – Niels er 25 år, og han skal lige have lov til at nyde sin ungdom lidt endnu, siger han med et varmt smil, og udtrykker samtidig stor stolthed over sin søn, der har taget slagterfaget til sig.

Her er altid 1500 Fanøskinker på lager

Slagterforretningen er nu rykket over på den anden side af gaden, og den gamle slagterforretning, der ligger lige overfor er nu lager og huser samtidig også de 1500 Fanøskinker, Henrik altid har på lager. Det er med at holde hovedet koldt og få produceret rigeligt af denne delikatesse. Fanøskinken skal nemlig modne et år, før den er klar til servering. Men med hans sans for at få puslespillet til at gå op, så lykkedes det fint for ham på denne måde at følge med efterspørgslen.

Udover Fanøskinken, som butikken er både kendt og berømt for, begyndte Henrik for 7 år siden at lave Vadehavsskinken, som for halvandet år siden kom til salg i butikken. Skinken er blevet godt modtaget af kunderne, og bliver i modsætning til Fanøskinken produceret i butikkens baglokale, og bliver også kun solgt i butikken. Ellers kan vi ikke følge med, fortæller Henrik – Det er jo en, der er lavet ligesom parmaskinke. Til at starte med lavede jeg den jo egentlig bare for at prøve, om det kunne lade sig gøre kun at salte og tørre den. Det kunne det faktisk godt. når man lige begynder at ramme den saltmængde der, så blev jeg faktisk lidt overrasket over, at man kunne få den der dybde ligesom parmaskinken og ligesom de gør dernede. Man har jo altid sagt, at med det klima vi har her, så kunne man ikke, men det kan vi, selvom det har taget nogle år at nå dertil, afslutter han.

Dedikation og hårdt arbejde lønner sig

Det er meget kendetegnende for Henrik, at han griber boldene som de opstår i hans tanker. Han udvikler konstant på nye tiltag og opskrifter, og han holder meget sjældent fri. Han møder ind kl. 5.00 hver morgen, som den første, og han nyder at gå i sit eget selskab og forberede. 3 dage om ugen – mandag, onsdag og fredag producerer han. Det drejer sig om blandt andet om spegepølser, og dem er der ca. 30 forskellige af i butikken. Flere af dem har vundet præmier, og de sidste 5 de deltog med, vandt alle 5 guldmedaljer i kategorien for lufttørrede spegepølser. Den bedst sælgende spegepølse i butikken er kartoffelspegepølsen, der udover at være fedtfattig også vinder med sin konsistens og milde smag, der appellerer til både store og små. Derudover produceres der ølpølser og de forskellige slags pølser heriblandt den prisvindende grillpølse, der også sælges i butikken. Denne mand søger viden uanset hvor han kommer hen i verden, og mange af hans rejsedestinationer er da også nøje udvalgt efter dette princip. Hans dryaged oksekød, som forefindes i store skabe for enden af butikken, tog sit afsæt efter en tur til London, hvor han fik studeret, set, smagt og herefter tog hjem og udviklede sit eget koncept. Det er meget populært, og er en yndet spise blandt de lokale, samt sommerhusgæsterne og turisterne på øen.

Selv en ildsjæl bør blæses igennem

Udover at være den første der møder i butikken om morgenen, så er Henrik også den sidste der går hjem. Han forlader butikken omkring kl. 18.00, og en hurtig udregning fastslår, at han har en 6 dages arbejdsuge på 13 timer hver dag – men om søndagen, der holder han fri. Hobbyer har han ikke nogen af. Men det har han jo så alligevel formået at kombinere med sit arbejde. Han laver nemlig selv sine krydderiblandinger, og i vinterhalvåret går der meget tid med, dels at videreudvikle på de eksisterende smage, men også at skabe nye smage, for han kan ikke lade være. Det er lysten og passionen for sit fag og håndværket, der driver ham.

Skal han endelig holde fri, så ynder han at køre ATV, det er blevet hans måde at tømme hovedet på, samtidig med han bliver blæst godt igennem. Det giver ham en følelse af frihed, og det kan da også ind imellem rykke i ham for at komme ud, især hvis vejret er godt.

Her hersker den gode tone

Der er 15 ansatte i butikken der tæller både svende, lærlinge og butiksmedarbejdere. Her hersker en god ånd imellem de ansatte, for der bliver slået ned på mobning og pige fnidder, som Henrik kalder det, og butikken har også på eget initiativ deltaget i et forløb omkring det gode arbejdsmiljø. Dette var tilrettelagt og sponsoreret af Slagternes Landsorganisation. Desuden lægger Henrik vægt på en god gammeldags og høflig betjening i butikken, hvad man som kunde oplever når man handler her. Personalet er godt klædt på, og her uddeles gerne smagsprøver på butikkens lækkerier, hvis dette måtte ønskes. Det eneste de ikke laver selv er mayonnaise og marinader, alt andet er lavet fra bunden og efter egne opskrifter.

”Et er et søkort at forstå, et andet skib at føre”

Ovennævnte mundheld tager sit udspring i Holbergs ”Den politiske kandestøber”, og det er meget kendetegnende for Henrik. Der skal nemlig en noget dedikeret og målrettet kaptajn til både at navigere samt at styre sit skib igennem udfordringer og bølgegang. Men det har Henrik formået gennem de år han har været selvstændig. Hans dedikation og hans værdier skinner som pejlemærker på et søkort for hans besætning, og smitter tydeligvis af. Han har tænkt sig at fortsætte lige så længe han kan, og han er med sin professionelle tilgang til slagterfaget, og sin passion for at søge viden og videreudvikle, et fyrtårn i denne branche. Titlen som Danmarks bedste slagter er ham velundt og fuldt fortjent. Han er ydmyg, og gør som sådan ikke noget væsen af sig, men de mange medaljer og diplomerne taler deres tydelige sprog.

Butikken er også aktiv under Late Night arrangementerne i Nordby om sommeren. Her grilles der udenfor, og kunderne elsker det. Henrik lægger her stor vægt på, at det gode samarbejde de små butikker i Nordby imellem, glæder ham.

Det kan betale sig at tage færgen

Det tager 12 minutter at sejle til Fanø, og fra færgelejet tager det kun et par minutter før man lander i den lækre slagterforretning, der bugner af godt slagterhåndværk og delikatesser, med hovedvægt på noget af det ypperste Fanø og opland har at byde på. Det er sønnen Niels der står for at bestille de forskellige specialiteter hjem, og de er implementeret som en fast bestanddel af butikkens interiør. En sjov detalje i interiøret er at finde blandt de sten, der er muret op som skillerum, her ser man i en af de øverste et aftryk efter en barnefod og hånd, som er blevet afsat, da stenene for mange år siden blev støbt og lå til tørre.

At handle her er ikke kun en oplevelse, det er en hyldest til den gode smag, og kommer man til Fanø en weekend, er her også mulighed for at finde et skræddersyet tilbud på en lækker middag lige til at tage med i sommerhuset.