Af Redaktionen   Foto: Esbjerg Kommune

Toppolitikere og højtstående erhvervsfolk fra en række europæiske lande samles i Esbjerg, når statsministeren den 18. maj er vært for et stort topmøde om havvind i Nordsøen. Efter planen vil landene gå sammen i en ny Esbjerg-aftale om mere grøn energi.

Regeringsledere og energiministre fra Danmark, Belgien, Holland og Tyskland besøger sammen med Europa-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, EU’s energikommissærer og højtstående erhvervsfolk Esbjerg den 18. maj. Statsministeriet har nemlig valgt Esbjerg til at danne rammen om et stort topmøde om havvind i Nordsøen, hvor statsministeren er vært.

Esbjerg-aftale om grøn energi

Til topmødet forventes de fire landes regeringsledere, Mette Frederiksen fra Danmark, Olaf Scholz fra Tyskland, Mark Rutte fra Holland og Alexander De Croo fra Belgien, at indgå en aftale om at sætte fart på den grønne energi fra Nordsøen. At regeringen naturligt har øje for Esbjerg i den sammenhæng, ser borgmester, Jesper Frost Rasmussen, som et klart tegn på, at byen spiller en vigtig rolle, når fremtidens energi skal sikres.

-Esbjerg-aftalen kommer til at spille en central rolle for den europæiske udvikling af havvind, og når vi om nogle år ser tilbage på topmødet, tror jeg, det vil være milepæl, der har løftet vores fælles ambitioner og forandret vores samarbejde om den grønne energi på tværs af landene. For os er topmødet også en god mulighed for, at vi kan stille Esbjerg endnu stærkere på den grønne dagsorden, hvor vi er ambitiøse og arbejder målrettet på at styrke væksten, siger Jesper Frost Rasmussen.

Vært for verdens energibyer

Igen til efteråret står Esbjerg Kommune forrest på den internationale bane, når byen er vært for årsmødet i sammenslutningen af verdens energibyer, World Energy Cities Partnership. Her er Esbjerg i selskab med byer som Perth, Kobe, Cape Town, Dammam, Daqing, Calgary, Halifax, Houston, Barranquilla, Stavanger og Aberdeen.

Til energibyernes årsmøde i oktober får Esbjerg rig mulighed for at vise en del af sine grønne løsninger og unikke partnerskaber frem. Begge dele er centrale for at nå det ambitiøse mål om at blive en CO2-neutral kommune i 2030, lige som fokusset på partnerskaber som nøglen til at opnå klimamål passer med WECP’s mission.

-Vi ser frem til at byde delegationerne fra medlemsbyer i hele verden velkommen og give dem et indblik i vores arbejde med den grønne energi. Det er et skulderklap til Esbjerg som EnergiMetropol, at vi har to så markante energipolitiske begivenheder inden for kort tid, og vi griber selvfølgelig chancen for både at markere os selv og forhåbentlig inspirere vores gæster, siger Jesper Frost Rasmussen, der netop er blevet valgt som præsident for World Energy Cities Partnership.